Φιλμ

Δίκη των Einsatzgruppen: Η αμερικανική κατηγορούσα αρχή αγορεύει κατά των μελών των Einsatzgruppen

Μετά τη δίκη των σημαντικών εγκληματιών πολέμου ενώπιον του Διεθνούς Στρατοδικείου της Νυρεμβέργης, οι Ηνωμένες Πολιτείες διεξήγαγαν μια σειρά δικών για εγκλήματα πολέμου στη Νυρεμβέργη –τις Επακόλουθες Δίκες της Νυρεμβέργης. Η ένατη δίκη ενώπιον του αμερικανικού στρατοδικείου στη Νυρεμβέργη εστίασε στα μέλη των Einsatzgruppen (κινητές μονάδες εξόντωσης), που τους είχε ανατεθεί η δολοφονία Εβραίων και άλλων ατόμων πίσω από το ανατολικό μέτωπο. Στο βίντεο αυτό, ο Αμερικανός δημόσιος κατήγορος Μπεν Φέρεντς περιγράφει το λόγο της δίκης κατά την εναρκτήρια αγόρευση.

Καταγραφή

Είμαστε έτοιμοι να ακούσουμε την κατηγορούσα αρχή. [Αμερικανός δημόσιος κατήγορος Μπεν Φέρεντς]: Ήταν μια τραγική εκπλήρωση ενός προγράμματος μισαλλοδοξίας και υπεροψίας. Σκοπός μας δεν είναι η εκδίκηση, ούτε ζητούμε απλώς μια δίκαιη τιμωρία. Ζητούμε από αυτό το δικαστήριο να επιβεβαιώσει με διεθνή ποινική πράξη το δικαίωμα του ανθρώπου να ζει ειρηνικά και με αξιοπρέπεια, ανεξαρτήτως της φυλής ή του δόγματός του. Η υπόθεση που παρουσιάζουμε είναι μια έκκληση της ανθρωπότητας στη δικαιοσύνη. Θα αποδείξουμε, πέραν πάσης αμφιβολίας, γεγονότα τα οποία, πριν τη σκοτεινή δεκαετία του Τρίτου Ράιχ, θα έμοιαζαν αδιανόητα. Οι αναφορές θα δείξουν ότι η σφαγή που διαπράχθηκε από τους κατηγορούμενους δεν υπαγορεύθηκε από στρατιωτική αναγκαιότητα, αλλά από αυτήν την υπέρτατα διεστραμμένη σκέψη: τη ναζιστική θεωρία της υπέρτατης φυλής. Θα αποδείξουμε ότι αυτές οι πράξεις ένστολων ήταν η μεθοδική εκτέλεση μακροπρόθεσμων σχεδίων για την καταστροφή εθνοτικών, εθνικών, πολιτικών και θρησκευτικών ομάδων που στο μυαλό των Ναζί ήταν καταδικασμένες. Η γενοκτονία, η εξόντωση ολόκληρων ομάδων ανθρώπων, ήταν ένα από τα πρωταρχικά όργανα του ναζιστικού δόγματος.


  • National Archives - Film
Προβολή αρχειακού υλικού

Αυτή η σελίδα είναι επίσης διαθέσιμη σε

Thank you for supporting our work

We would like to thank The Crown and Goodman Family and the Abe and Ida Cooper Foundation for supporting the ongoing work to create content and resources for the Holocaust Encyclopedia. View the list of all donors.