Történelmi filmfelvétel

Kivégzőosztagok pere: Az amerikai ügyész nyitóbeszéde az Einsatzgruppen tagjai ellen folytatott eljárásban

Miután lezajlott a fő háborús bűnösök pere a nürnbergi Nemzetközi Katonai Törvényszék előtt, az Egyesült Államok egy sor további nürnbergi pert is lefolytatott a háborús bűnösökkel szemben. A nürnbergi amerikai katonai törvényszék előtt folytatott kilencedik per az Einsatzgruppen (mozgó kivégzőosztagok) tagjaira irányult, akiknek a feladata a zsidók és más személyek kivégzése volt a keleti front vonala mögött. A felvételen Ben Ferencz amerikai ügyész vázolja a per célját a vád nyitóbeszédében.

szöveg

Most készek vagyunk meghallgatni a vádbeszédet. [Ben Ferencz amerikai ügyész]: Ez a gyűlölet és a gőg diktálta program tragikus beteljesülése volt. Nem a bosszú a célunk, és nem is csupán megtorlásra törekszünk. Arra kérjük a bíróságot, hogy e nemzetközi büntetőjogi eljárással erősítse meg minden ember jogát ahhoz, hogy fajtól és hitbeli meggyőződéstől függetlenül békében és méltósággal élhessen. Ebben az ügyben az emberiség folyamodik igazságszolgáltatásért. Olyan tényeket fogunk minden kétséget kizáróan bemutatni, amelyek a Harmadik Birodalom sötét évtizede előtt hihetetlennek tűntek volna. A beszámolók bemutatják majd, hogy a vádlottak által elkövetett mészárlást nem katonai szempontok diktálták, hanem a legszélsőségesebben eltorzult, perverz ideológia: a nácik elmélete a felsőbbrendű fajról. Be fogjuk mutatni, hogy az egyenruhás személyek által elkövetett tettek olyan hosszú távú tervek módszeres végrehajtásának lépései voltak, amelyek a náci elme által elítélt etnikai, nemzeti, politikai és vallási csoportok elpusztítására irányultak. A népirtás, az emberek teljes csoportjainak kiirtása a náci doktrína egyik legfontosabb eszköze volt.


  • National Archives - Film
Gyűjteményi infomációk megtekintése

Az oldal megtekinthető a következő nyelveken

Thank you for supporting our work

We would like to thank The Crown and Goodman Family and the Abe and Ida Cooper Foundation for supporting the ongoing work to create content and resources for the Holocaust Encyclopedia. View the list of all donors.