Φιλμ

Στο πλαίσιο εκδήλωσης μνήμης απευθύνεται έκκληση για τη διάσωση των Εβραίων της Ευρώπης

Όταν έγιναν γνωστές στην Αμερική οι δολοφονίες των Εβραίων της Ευρώπης από τους Ναζί, η κυβέρνηση Ρούσβελτ άρχισε να δέχεται μεγαλύτερες πιέσεις για την παροχή βοήθειας στους Εβραίους της Ευρώπης. Για να παρακινήσει την κυβέρνηση σε δράση, ο θεατρικός συγγραφέας Ben Hecht διοργάνωσε μια εκδήλωση μνήμης για τους Εβραίους που είχαν πέσει θύματα των διώξεων των Ναζί, με τίτλο «Δεν θα πεθάνουμε ποτέ». Η εκδήλωση αυτή, η οποία χρηματοδοτήθηκε από τη ρεβιζιονιστική σιωνιστική ομάδα Bergson, αποτέλεσε μέρος μιας μαζικής διαδήλωσης στο Madison Square Garden της Νέας Υόρκης. Η παράσταση αυτή, η οποία αργότερα ανέβηκε και σε άλλες πόλεις των ΗΠΑ, ήταν μέρος της προσπάθειας άσκησης πίεσης στην Ουάσιγκτον εκ μέρους της ομάδας Bergson, ώστε να δράσει αποφασιστικά για τη διάσωση των Εβραίων που απέμεναν στην Ευρώπη.

Καταγραφή

Η παρέλαση «Δεν θα πεθάνουμε ποτέ» είναι η διαμαρτυρία των Εβραίων της Νέας Υόρκης ενάντια στις ναζιστικές σφαγές. Στο Λούμπλιν, πεντακόσιες γυναίκες και παιδιά οδηγήθηκαν στην αγορά και υποχρεώθηκαν να σταθούν μπροστά στους οικείους σε εμάς πάγκους με τα λαχανικά. Εδώ, οι Γερμανοί έστρεψαν προς το μέρος μας πολυβόλα όπλα και μας σκότωσαν όλους. Μη μας ξεχνάτε. [Αφηγητής:] Και μια ιδιαίτερα δραματική έκκληση γίνεται καθώς ο Paul Muni μιλά για τα εγκλήματα των Ναζί εις βάρος ανήμπορων ανθρώπων. [Muni:] Τέσσερα εκατομμύρια Εβραίοι εξακολουθούν να επιβιώνουν στην Ευρώπη. Οι Γερμανοί έχουν υποσχεθεί, μέχρι το τέλος του έτους, να παραδώσουν στον κόσμο ένα χριστουγεννιάτικο δέμα με τέσσερα εκατομμύρια νεκρούς Εβραίους. Και αυτό δεν είναι πρόβλημα των Εβραίων. Είναι ένα πρόβλημα που αφορά ολόκληρη την ανθρωπότητα και μια πρόκληση για την ψυχή των ανθρώπων. [Αφηγητής:] Ακολουθεί ένας θρήνος για δύο εκατομμύρια ανθρώπους. [μουσική]


Ετικέτες


  • University of South Carolina Newsfilm Archive
Προβολή αρχειακού υλικού

Αυτή η σελίδα είναι επίσης διαθέσιμη σε

Thank you for supporting our work

We would like to thank The Crown and Goodman Family and the Abe and Ida Cooper Foundation for supporting the ongoing work to create content and resources for the Holocaust Encyclopedia. View the list of all donors.