Történelmi filmfelvétel

Áldozatokra emlékező előadás szólít fel az európai zsidóság megmentésére

Miután az európai zsidóság ellen elkövetett náci gyilkosságok híre elért Amerikába, egyre nőtt a nyomás a Roosevelt-kormányon, hogy segítsenek az európai zsidókon. Ben Hecht drámaíró „Soha nem halunk meg” címmel állított emléket a náci üldöztetés zsidó áldozatainak, ezzel is cselekvésre buzdítva a kormányt. A cionista, revizionista Bergson-csoport által szponzorált előadást egy tömegtüntetés keretében mutatták be a New York-i Madison Square Gardenen. A később más amerikai városokban is látható műsor csak egyike volt a Bergson-csoport akcióinak, amellyel nyomást gyakoroltak Washingtonra, hogy határozottan lépjen fel Európa még élő zsidó lakosainak megmentésére.

szöveg

A „Soha nem halunk meg” előadással New York zsidó lakosai tiltakoznak a náci mészárlások ellen. Lublinban ötszáz nőt és gyermeket vezettek közülünk a piacra, és állítottak a jól ismert zöldségesbódék elé. Itt a németek gépfegyvereket fordítottak ellenünk, és mindnyájunkat megöltek. Emlékezz ránk. [Narrátor:] Paul Muni drámai felhívása a tehetetlen emberekkel szemben elkövetett náci bűntettekről szól. [Muni:] Négymillió zsidó túlélő van Európában. A németek megígérték, hogy az év végére négy millió halott zsidót ajándékoznak a világnak karácsonyra. És ez nem a zsidók problémája. Ez az egész emberiség problémája, a lélek próbatétele. [Narrátor:] Aztán kétmillió ember siratása. [zene]


Bejelölések


  • University of South Carolina Newsfilm Archive
Gyűjteményi infomációk megtekintése

Az oldal megtekinthető a következő nyelveken

Thank you for supporting our work

We would like to thank The Crown and Goodman Family and the Abe and Ida Cooper Foundation for supporting the ongoing work to create content and resources for the Holocaust Encyclopedia. View the list of all donors.