Φιλμ

Θύματα ιατρικών πειραμάτων καταθέτουν στη Δίκη των Ιατρών

Η Δίκη των Ιατρών ήταν μία από τις 12 δίκες για εγκλήματα πολέμου που εκδικάστηκαν ενώπιον ενός αμερικανικού δικαστηρίου στο πλαίσιο των Επακόλουθων Δικών της Νυρεμβέργης. Δικάζονταν γιατροί και νοσοκόμες που είχαν συμμετάσχει στη δολοφονία Γερμανών με σωματικές και διανοητικές αναπηρίες και οι οποίοι είχαν εκτελέσει ιατρικά πειράματα σε κρατούμενους σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. Εδώ, οι επιζήσασες από στρατόπεδα συγκέντρωσης Maria Kusmierczuk και Jadwiga Dzido, οι οποίες υπήρξαν θύματα τέτοιων πειραμάτων, δείχνουν τα τραύματά τους στο δικαστήριο ως αποδεικτικά στοιχεία.

Καταγραφή

Εδώ είναι ο μακρός πελματικός μυς, ο οποίος προσδίσει στη γάμπα την χαριτωμένη καμπύλη της. Ακολουθήστε το πόδι, εδώ είναι ο έσω και εδώ είναι ο έξω. Ο έξω δίνει τη χαριτωμένη, φυσιολογική καμπύλη. Και τώρα, η νευρολογική εξέταση. Προσπαθήστε, παρακαλώ, να κάνετε αυτό. Η ασθενής αδυνατεί να λυγίσει πλήρως το πόδι, να σηκώσει το πόδι προς τα επάνω. Προσπαθήστε να το κάνετε από την άλλη πλευρά, αν θέλετε. Απλώς δείξτε μου ότι κατανοήσατε, παρακαλώ. Έτσι. Επάνω. Τώρα, προσπαθήστε να το κάνετε εδώ. Δεν υπάρχει καθόλου ραχιαία κάμψη.

Καταθέτω αυτήν την ακτινογραφία ως πειστήριο υπ’αριθμόν 215 της κατηγορούσας αρχής.

Το πιο αξιοσημείωτο εύρημα, στην περίπτωση της δεσποινίδας [Jadwiga] Dzido είναι η σημαντική ατροφία του δεξιού ποδιού, συμπεριλαμβανομένων του μηρού, της κνήμης και του πέλματος. Μπορείτε να σηκωθείτε, παρακαλώ, και να γυρίσετε αργά; Γυρίστε πολύ αργά. Μπορείτε να συγκρίνετε τα δύο πόδια. Μπορείτε να δείτε τη σημαντική ατροφία. Μπορείτε να δείτε το μηριαίο οστό αυτού του ποδιού, σε σχέση με το άλλο. ...χωρίς τενοντώδη κατάφυση. Μπορείτε να δείτε αυτόν τον τένοντα, ο αχίλλειος τένοντας δεν υπάρχει σε αυτό το πόδι. …εμφανίζει μπλε αποχρωματισμό του δέρματος, ο οποίος υποδηλώνει κάποια επιπλοκή με την κυκλοφορία του ποδιού, πιθανόν εξαιτίας απώλειας αιμοφόρων αγγείων.


  • National Archives - Film

Αυτή η σελίδα είναι επίσης διαθέσιμη σε

Thank you for supporting our work

We would like to thank Crown Family Philanthropies and the Abe and Ida Cooper Foundation for supporting the ongoing work to create content and resources for the Holocaust Encyclopedia. View the list of all donors.