Történelmi filmfelvétel

Az orvosi kísérletek áldozatai tanúvallomást tesznek az orvosperben

Az orvosper volt az egyike annak a 12 háborús bűnpernek, melyeket amerikai esküdtszék előtt tartottak a nürnbergi perek keretében. Olyan orvosokat és nővéreket fogtak perbe, akik részt vettek a testi vagy szellemi fogyatékkal élő németek megölésében, és akik orvosi kísérleteket végeztek a koncentrációs táborok rabjain. Itt a koncentrációs táborok két túlélője, Maria Kusmierczuk és Jadwiga Dzido, akik ilyen kísérletek áldozatai voltak, mutatják be sérüléseiket a bíróság előtt bizonyítékként.

szöveg

Itt látható a laterális talpemelő izom, amely a lábikra kecses ívét adja. A lábat követve itt a mediális, itt pedig a laterális izom. A laterális adja, a laterális... a kecses, rendes ívet. Most pedig a neurológiai vizsgálat következik. Megpróbálna, kérem, így csinálni? A beteg nem képes teljesen behajlítani, felemelni a lábfejét. Próbálja ugyanígy a másik oldalon, ha megkérhetem. Mutassa kérem, hogy megértette. Így. Felfelé. Most próbálja itt, kérem. Rendben. A hátrahajlás teljességgel megszűnt.

Javaslom felvenni ezt a röntgenképet a vád 215. számú bizonyítékaként.

A... a... leginkább figyelemre méltó megállapítás, megállapítások [Jadwiga] Dzido kisasszony esetében először is a jobb láb jelentős sorvadása, beleértve a combot, a lábat és a lábfejet. Ha megkérhetem, felállna, és megpróbálna fokozatosan körbefordulni? Nagyon lassan forduljon körbe. Itt összevethetik a két lábat, és láthatják az erős sorvadást. Hasonlítsák össze a combcsontot, ezen a lábon, a másikhoz képest. … hiányzik a combcsonthoz kapcsolódó ín. Itt láthatják az ínt – ezen az oldalon hiányzik ez az erős ín. ... kék elszíneződést mutat, ami magában foglalja... a... mutatja, hogy a láb vérkeringése nem megfelelő, valószínűleg az erek hiánya miatt.


  • National Archives - Film

Megosztás