Történelmi filmfelvétel

Az orvosi kísérletek áldozatai tanúvallomást tesznek az orvosperben

Az orvosper volt az egyike annak a 12 háborús bűnpernek, melyeket amerikai esküdtszék előtt tartottak a nürnbergi perek keretében. Olyan orvosokat és nővéreket fogtak perbe, akik részt vettek a testi vagy szellemi fogyatékkal élő németek megölésében, és akik orvosi kísérleteket végeztek a koncentrációs táborok rabjain. Itt a koncentrációs táborok két túlélője, Maria Kusmierczuk és Jadwiga Dzido, akik ilyen kísérletek áldozatai voltak, mutatják be sérüléseiket a bíróság előtt bizonyítékként.

szöveg

Itt látható a laterális talpemelő izom, amely a lábikra kecses ívét adja. A lábat követve itt a mediális, itt pedig a laterális izom. A laterális adja, a laterális... a kecses, rendes ívet. Most pedig a neurológiai vizsgálat következik. Megpróbálna, kérem, így csinálni? A beteg nem képes teljesen behajlítani, felemelni a lábfejét. Próbálja ugyanígy a másik oldalon, ha megkérhetem. Mutassa kérem, hogy megértette. Így. Felfelé. Most próbálja itt, kérem. Rendben. A hátrahajlás teljességgel megszűnt.

Javaslom felvenni ezt a röntgenképet a vád 215. számú bizonyítékaként.

A... a... leginkább figyelemre méltó megállapítás, megállapítások [Jadwiga] Dzido kisasszony esetében először is a jobb láb jelentős sorvadása, beleértve a combot, a lábat és a lábfejet. Ha megkérhetem, felállna, és megpróbálna fokozatosan körbefordulni? Nagyon lassan forduljon körbe. Itt összevethetik a két lábat, és láthatják az erős sorvadást. Hasonlítsák össze a combcsontot, ezen a lábon, a másikhoz képest. … hiányzik a combcsonthoz kapcsolódó ín. Itt láthatják az ínt – ezen az oldalon hiányzik ez az erős ín. ... kék elszíneződést mutat, ami magában foglalja... a... mutatja, hogy a láb vérkeringése nem megfelelő, valószínűleg az erek hiánya miatt.


  • National Archives - Film

Az oldal megtekinthető a következő nyelveken

Thank you for supporting our work

We would like to thank The Crown and Goodman Family and the Abe and Ida Cooper Foundation for supporting the ongoing work to create content and resources for the Holocaust Encyclopedia. View the list of all donors.