Η Gerda ήταν το μόνο παιδί των Εβραίων γονέων της. Ζούσαν στο Breslau, μια μεγάλη βιομηχανική πόλη στις όχθες του ποταμού Όντερ. Πριν από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η εβραϊκή κοινότητα του Breslau ήταν η τρίτη μεγαλύτερη στη Γερμανία. Ο πατέρας της Gerda εργαζόταν ως πωλητής σε μια μεγάλη εταιρεία οικοδομικών εργαλείων και υλικών. Η Gerda πήγε στο δημόσιο σχολείο μέχρι την ηλικία των 9 ετών, οπότε έγινε δεκτή σε καθολικό σχολείο θηλέων.
1933-39: Περπάτησα όλη την πόλη για να δω τα επακόλουθα ενός πογκρόμ. Τα παράθυρα των εβραϊκών καταστημάτων είχαν γίνει θρύψαλα. Το κτίριο μιας συναγωγής που είχε πυρποληθεί συνέχιζε να σιγοκαίει. Ικέτευσα τους γονείς μου να φύγουμε από τη Γερμανία. Μερικούς μήνες αργότερα, αποφάσισαν ότι έπρεπε να φύγουμε. Βγάλαμε βίζα για την Κούβα και φύγαμε από το Αμβούργο με το πλοίο St. Louis στις 13 Μαΐου 1939. Φτάνοντας στην Κούβα στις 27, μας είπαν ότι οι βίζες μας ήταν άκυρες. Εφόσον δεν μας επιτρέπονταν η είσοδος, ήμασταν υποχρεωμένοι να επιστρέψουμε στην Ευρώπη.
1940-44: Μεταμφιεσμένες ως αγρότισσες, η μητέρα μου και εγώ οδηγούσαμε ένα κάρο σανό περνώντας τη γερμανική περίπολο προς ένα αγρόκτημα στα γαλλο-ελβετικά σύνορα. Κατεβήκαμε ένα μικρό φαράγγι, διασχίσαμε ένα ποταμάκι και, στη συνέχεια, γλιστρήσαμε κάτω από ένα συρματόπλεγμα που σηματοδοτούσε τα επίσημα σύνορα. Μας συνέλαβαν όμως Ελβετοί συνοριοφύλακες και μας κράτησαν όλη τη νύχτα. Την επόμενη ημέρα, μας έβαλαν σε ένα τρένο με άλλους πρόσφυγες. Κανείς δεν μας είπε πού πηγαίνουμε ή τι επρόκειτο να μας συμβεί.
Η Gerda κλείστηκε σε στρατόπεδο προσφύγων στην Ελβετία για δύο χρόνια και, στη συνέχεια, εργάστηκε στη Βέρνη σε εργοστάσιο ρούχων μέχρι το τέλος του πολέμου. Μετανάστευσε στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1949.
Προβολή ΑντικειμένουΤο 1938, ο πατέρας του Μάρτιν φυλακίστηκε κατά τη διάρκεια της Kristallnacht («Νύχτας των Κρυστάλλων»). Με την παρέμβαση του σοφέρ της οικογένειας, ενός μη Eβραίου, ο πατέρας του Martin αποφυλακίστηκε μετά από τρεις ημέρες. Η οικογένεια εξασφάλισε βίζα για να μεταναστεύσει στην Παλαιστίνη και εγκατέλειψε τη Γερμανία το 1939. Ο Martin βοήθησε «παράνομους» μετανάστες οι οποίοι αψήφησαν τους βρετανικούς περιορισμούς σχετικά με τη μετανάστευση στην Παλαιστίνη. Φυλακίστηκε από τους Βρετανούς το 1947 και του απαγορεύτηκε να ζει στην Παλαιστίνη. Στη συνέχεια, μετέβη στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Προβολή ΑντικειμένουΗ Gerda και οι γονείς της εξασφάλισαν θεωρήσεις (βίζα) για να πλεύσουν προς την Κούβα με το «St Louis» τον Μάιο του 1939. Όταν το πλοίο έφτασε στο λιμάνι της Αβάνας, στους περισσότερους από τους πρόσφυγες δεν επετράπη η είσοδος και το πλοίο αναγκάστηκε να επιστρέψει στην Ευρώπη. Η Gerda και οι γονείς της αποβιβάστηκαν στο Βέλγιο. Τον Μάιο του 1940, η Γερμανία επιτέθηκε στο Βέλγιο. Η Gerda και η μητέρα της διέφυγαν στην Ελβετία. Μετά τον πόλεμο, τους ανακοίνωσαν ότι ο πατέρας της Gerda είχε πεθάνει κατά τη διάρκεια κάποιας μεταφοράς.
Προβολή ΑντικειμένουΟ Norbert ήταν 3 ετών όταν η Γερμανία εισέβαλε στην Πολωνία τον Σεπτέμβριο του 1939. Η μητέρα του και ο ίδιος βρίσκονταν στη Βαρσοβία, ο πατέρας του είχε καταταγεί στον πολωνικό στρατό και αργότερα κατέληξε στη Vilna. Ο Norbert και η μητέρα του ξεκίνησαν να τον βρουν και η οικογένεια επανασυνδέθηκε μετά από λίγους μήνες. Αφού η οικογένεια παρέμεινε στη Vilna για έναν περίπου χρόνο, ο πατέρας του Norbert κατάφερε να εξασφαλίσει θεωρήσεις για το Curacao στις Ολλανδικές Δυτικές Ινδίες και θεωρήσεις για διέλευση μέσω της Ιαπωνίας. Ο Norbert και οι γονείς του έφυγαν από τη Vilna τον Ιανουάριο του 1941 και έφθασαν στο Kobe της Ιαπωνίας τον Φεβρουάριο. Έμειναν στην Ιαπωνία για τους επόμενους οκτώ μήνες έως ότου οι ιαπωνικές αρχές απαίτησαν να φύγουν για τη Σαγκάη στην κατεχόμενη από τους Ιάπωνες, Κίνα. Ο Norbert και οι γονείς του πέρασαν το υπόλοιπο του πολέμου στη Σαγκάη. Τον Ιούνιο του 1947, η οικογένεια μετανάστευσε στις Ηνωμένες Πολιτείες με τη βοήθεια Εβραιο-Αμερικανών στρατιωτών που στάθμευαν στη Σαγκάη μετά τον πόλεμο.
Προβολή ΑντικειμένουΚαθώς ο προπολεμικός αντισημιτισμός ενισχυόταν, η οικογένεια της Hessy κατέφυγε από τη Γερμανία στο Παρίσι της Γαλλίας. Η Γαλλία υποτάχθηκε από τον γερμανικό στρατό τον Ιούνιο του 1940. Η οικογένεια της Hessy πέρασε λαθραία στη «zone libre» (ελεύθερη ζώνη), στη νότια Γαλλία. Η οικογένειά της εξασφάλισε θεώρηση (βίζα) από τις ΗΠΑ το 1941, όμως δεν μπόρεσε να φύγει προτού λήξει η βίζα και δεν μπορούσε να πάρει παράταση. Το 1942, η οικογένειά της εξασφάλισε θεωρήσεις εισόδου στην Κούβα, όπου εγκαταστάθηκε προτού μεταναστεύσει στις ΗΠΑ το 1949.
Προβολή ΑντικειμένουΗ Lisa ήταν ένα από τα τρία παιδιά που απέκτησε μια θρησκευόμενη οικογένεια Εβραίων. Μετά την κατάληψη της ιδιαίτερης πατρίδας της από τους Γερμανούς το 1939, η Lisa και η οικογένειά της μετακόμισαν πρώτα στο Augustow και, στη συνέχεια, στο Slonim (στην υπό σοβιετική κατοχή ανατολική Πολωνία). Τα γερμανικά στρατεύματα κατέλαβαν το Slonim τον Ιούνιο του 1941, κατά τη διάρκεια της εισβολής στη Σοβιετική Ένωση. Στο Slonim, οι Γερμανοί ίδρυσαν ένα γκέτο το οποίο υπήρχε από το 1941 έως το 1942. Η Lisa τελικά δραπέτευσε από το Slonim, και πήγε πρώτα στο Grodno και, στη συνέχεια, στη Vilna, όπου εντάχθηκε στο κίνημα της αντίστασης. Εντάχθηκε σε μια ομάδα ανταρτών που πολεμούσε τους Γερμανούς από βάσεις στο δάσος Naroch. Σοβιετικές δυνάμεις απελευθέρωσαν την περιοχή το 1944. Στο πλαίσιο του κινήματος Brihah («φυγή», «απόδραση») 250.000 Εβραίων επιζώντων του Ολοκαυτώματος από την Ανατολική Ευρώπη, η Lisa και ο σύζυγός της Aron προσπάθησαν να εγκαταλείψουν την Ευρώπη. Μην μπορώντας να μεταναστεύσουν στην Παλαιστίνη, εγκαταστάθηκαν τελικά στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Προβολή ΑντικειμένουΚαι οι δύο γονείς της Charlene ήταν υψηλά πρόσωπα της τοπικής εβραϊκής κοινότητας και η οικογένειά της συμμετείχε ενεργά στη ζωή της κοινότητας. Ο πατέρας της Charlene ήταν καθηγητής φιλοσοφίας στο Κρατικό Πανεπιστήμιο του Lvov. Ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος ξεκίνησε με τη γερμανική εισβολή στην Πολωνία την 1η Σεπτεμβρίου 1939. Η πόλη όπου κατοικούσε η Charlene βρισκόταν στο τμήμα της Ανατολικής Πολωνίας το οποίο κατελήφθη από τη Σοβιετική Ένωση στο πλαίσιο του γερμανο-σοβιετικού συμφώνου του Αυγούστου 1939. Υπό σοβιετική κατοχή, η οικογένεια παρέμεινε στην πατρίδα της και ο πατέρας της Charlene συνέχισε να διδάσκει. Οι Γερμανοί εισέβαλαν στη Σοβιετική Ένωση τον Ιούνιο του 1941 και συνέλαβαν τον πατέρα της Charlene αφού κατέλαβαν την πόλη. Ποτέ δεν τον είδε ξανά. Η Charlene, η μητέρα και η αδελφή της κλείστηκαν σε γκέτο το οποίο ίδρυσαν οι Γερμανοί στο Horochow. Το 1942, η Charlene και η μητέρα της έφυγαν από το γκέτο όταν κυκλοφόρησαν φήμες ότι οι Γερμανοί επρόκειτο να το καταστρέψουν. Η αδελφή της προσπάθησε να κρυφτεί χωριστά, όμως έκτοτε η τύχη της αγνοείται. Η Charlene και η μητέρα της κρύφτηκαν σε θάμνους στην άκρη του ποταμού και δεν έγιναν αντιληπτές, καθώς βουτούσαν στο νερό για κάποια χρονικά διαστήματα. Κρύβονταν για αρκετές ημέρες. Μια μέρα, η Charlene ξύπνησε και διαπίστωσε ότι η μητέρα της είχε εξαφανιστεί. Η Charlene επιβίωσε μόνη της στα δάση κοντά στο Horochow και απελευθερώθηκε από τα σοβιετικά στρατεύματα. Τελικά μετανάστευσε στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Προβολή ΑντικειμένουΗ Leah μεγάλωσε στην Πράγκα, προάστιο της Βαρσοβίας στην Πολωνία. Ήταν μέλος του σιωνιστικού κινήματος της νεολαίας Ha-Shomer ha-Tsa'ir. Η Γερμανία εισέβαλε στην Πολωνία τον Σεπτέμβριο του 1939. Οι Εβραίοι αναγκάστηκαν να ζήσουν στο γκέτο της Βαρσοβίας, το οποίο οι Γερμανοί απέκλεισαν τον Νοέμβριο του 1940. Στο γκέτο, η Leah ζούσε μαζί με μια ομάδα μελών του Ha-Shomer ha-Tsa'ir. Τον Σεπτέμβριο του 1941, η ίδια και άλλα μέλη της ομάδας των νέων δραπέτευσαν από το γκέτο σε ένα αγρόκτημα του Ha-Shomer ha-Tsa'ir στο Zarki, κοντά στην Czestochowa της Πολωνίας. Τον Μάιο του 1942, η Leah έγινε αγγελιαφόρος της αντίστασης χρησιμοποιώντας πλαστά πολωνικά έγγραφα και ταξιδεύοντας μεταξύ του γκέτο της Κρακοβίας και του κοντινού στρατοπέδου Plaszow. Καθώς οι συνθήκες επιδεινώνονταν, δραπέτευσε στο Tarnow, όμως σύντομα αποφάσισε να επιστρέψει στην Κρακοβία. Η Leah παρίστανε επίσης τη μη εβραία Πολωνέζα στην Czestochowa και τη Βαρσοβία, και ήταν αγγελιαφόρος της Εβραϊκής Εθνικής Επιτροπής και την Εβραϊκής Οργάνωσης Μαχητών (ZOB). Πολέμησε με μια εβραϊκή μονάδα στον Armia Ludowa (Λαϊκό Στρατό), κατά τη διάρκεια της πολωνικής εξέγερσης της Βαρσοβίας το 1944. Η Leah απελευθερώθηκε από τις σοβιετικές δυνάμεις. Μετά τον πόλεμο βοήθησε ανθρώπους να μεταναστεύουν από την Πολωνία και, στη συνέχεια, μετακόμισε στο Ισραήλ προτού εγκατασταθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Προβολή ΑντικειμένουΚαθώς ο προπολεμικός αντισημιτισμός ενισχυόταν, η οικογένεια της Hessy κατέφυγε από τη Γερμανία στο Παρίσι της Γαλλίας. Η Γαλλία υποτάχθηκε από τον γερμανικό στρατό τον Ιούνιο του 1940. Η οικογένεια της Hessy πέρασε λαθραία στη «zone libre» (ελεύθερη ζώνη), στη νότια Γαλλία. Η οικογένειά της εξασφάλισε θεώρηση (βίζα) από τις ΗΠΑ το 1941, όμως δεν μπόρεσε να φύγει προτού λήξει η βίζα και δεν μπορούσε να πάρει παράταση. Το 1942, η οικογένειά της εξασφάλισε θεωρήσεις εισόδου στην Κούβα, όπου εγκαταστάθηκε προτού μεταναστεύσει στις ΗΠΑ το 1949.
Προβολή ΑντικειμένουWe would like to thank Crown Family Philanthropies and the Abe and Ida Cooper Foundation for supporting the ongoing work to create content and resources for the Holocaust Encyclopedia. View the list of all donors.