Το 1938, ο πατέρας του Μάρτιν φυλακίστηκε κατά τη διάρκεια της Kristallnacht («Νύχτας των Κρυστάλλων»). Με την παρέμβαση του σοφέρ της οικογένειας, ενός μη Eβραίου, ο πατέρας του Martin αποφυλακίστηκε μετά από τρεις ημέρες. Η οικογένεια εξασφάλισε βίζα για να μεταναστεύσει στην Παλαιστίνη και εγκατέλειψε τη Γερμανία το 1939. Ο Martin βοήθησε «παράνομους» μετανάστες οι οποίοι αψήφησαν τους βρετανικούς περιορισμούς σχετικά με τη μετανάστευση στην Παλαιστίνη. Φυλακίστηκε από τους Βρετανούς το 1947 και του απαγορεύτηκε να ζει στην Παλαιστίνη. Στη συνέχεια, μετέβη στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Περιμέναμε θεωρήσεις από Σαγκάη, από Ισραήλ ή από Αγγλία που θα μας έδιναν την άδεια να φύγουμε. Και η θεώρηση του Ισραήλ ήλθε πρώτη. Δύο ημέρες αργότερα, ήλθε η θεώρηση της Αγγλίας, αλλά η μοίρα ήθελε να πάμε στο Ισραήλ – ή Παλαιστίνη, εκείνη την εποχή. Εε ... ο σοφέρ μας πήγε στον σιδηρόδρομο, μας στρίμωξε σε ένα αυτοκίνητο, μας μετέφερε στην Ιταλία όπου στη συνοριακή γραμμή, οι Γερμανοί γνωρίζοντας ότι είχαμε τα διαβατήρια, γνωρίζοντας ότι μεταναστεύαμε, μας πήραν ξεχωριστά. Με το ... μας πήραν ξεχωριστά, το εννοώ κυριολεκτικά. Έβγαλαν το ξύλινο πόδι του πατέρα μου και το έψαξαν για χρήματα, για λαθραία. Ξέραμε όμως τα πράγματα καλύτερα, γιατί μέχρι τότε είχαμε ήδη πάρει το μάθημά μας. Πήραν και έγδυσαν τη μητέρα μου, εντελώς γυμνή, και έλεγξαν σε μέρη που δεν θα ονειρευόσουν να ελέγξεις, και πήραν τη μικρή αδελφή μου, η οποία την εποχή εκείνη ήταν οκτώ χρονών παιδί, και την έγδυσαν. Δεν ξέρω ακριβώς πόσο πολύ την έλεγξαν, ξέρω όμως ότι η μητέρα μού είπε ότι την έλεγξαν εντελώς και απόλυτα. Και τότε μας έβαλαν και πάλι μαζί, τις αποσκευές μας και ούτω καθεξής, και φτάσαμε στην Ιταλία. Από την Ιταλία, πήγαμε στην τότε Παλαιστίνη.
We would like to thank Crown Family Philanthropies, Abe and Ida Cooper Foundation, the Claims Conference, EVZ, and BMF for supporting the ongoing work to create content and resources for the Holocaust Encyclopedia. View the list of donor acknowledgement.