Προσωπική ιστορία

Gerda Blachmann Wilchfort

Η Gerda και οι γονείς της εξασφάλισαν θεωρήσεις (βίζα) για να πλεύσουν προς την Κούβα με το «St Louis» τον Μάιο του 1939. Όταν το πλοίο έφτασε στο λιμάνι της Αβάνας, στους περισσότερους από τους πρόσφυγες δεν επετράπη η είσοδος και το πλοίο αναγκάστηκε να επιστρέψει στην Ευρώπη. Η Gerda και οι γονείς της αποβιβάστηκαν στο Βέλγιο. Τον Μάιο του 1940, η Γερμανία επιτέθηκε στο Βέλγιο. Η Gerda και η μητέρα της διέφυγαν στην Ελβετία. Μετά τον πόλεμο, τους ανακοίνωσαν ότι ο πατέρας της Gerda είχε πεθάνει κατά τη διάρκεια κάποιας μεταφοράς.

Καταγραφή

Λοιπόν, όπως μπορείτε να φανταστείτε υπήρχε πολύ άσχημη διάθεση. Όλοι ήταν πολύ στενοχωρημένοι. Μερικοί αυτοκτόνησαν ... προσπάθησαν να αυτοκτονήσουν όπως νομίζω, ε, ο άνθρωπος ... αυτός, νομίζω ότι έκοψε τις φλέβες του και ήταν ο μόνος που αποβιβάσθηκε επειδή έπρεπε να τον μεταφέρουν στο νοσοκομείο για να… τον περιθάλψουν. Δεν ξέρω αν έμεινε ή όχι. Νομίζω ότι έμεινε. Πρέπει να ήταν ο μόνος που έμεινε. Αλλά ξέρετε, οι άνθρωποι είναι πάντα αισιόδοξοι. Ξέρετε, πάντα προσκολλούμαστε στην ελπίδα ότι κάτι πρόκειται να συμβεί. Δεν πρόκειται να μας αφήσουν να σαπίσουμε στον ωκεανό. Θέλω να πω, κάτι έπρεπε να συμβεί και σε μας. Φυσικά, ο φόβος μας ήταν μεγάλος μήπως πάμε πίσω στη Γερμανία. Αυτό ήταν το μεγάλο θέμα ξέρετε. Έτσι ... το φαγητό ήταν όλο και χειρότερο και το νερό ήταν ... η παροχή νερού, εννοώ είχαμε νερό, αλλά έπρεπε να είμαστε προσεκτικοί, και φυσικά τα πάρτι είχαν τελειώσει. Πάνε τα πάρτι, πάει, πάει η διασκέδαση. Απλά καθόμασταν και περιμέναμε τι θα συμβεί, ξέρετε, και, ε, εδώ πάλι η επιτροπή δοκίμασε τα πάντα και έστειλε τηλεγραφήματα σε όλον τον κόσμο μήπως μας δεχθούν αλλά ήταν .... Καθημερινά εκτύπωναν κάτι σαν ενημερωτικά δελτία και τα τοποθετούσαν σε έναν πίνακα στο πλοίο για να μας πουν τι συμβαίνει και κάθε μέρα υπήρχε και μια άλλη χώρα που δήθεν επρόκειτο να πάμε, αλλά ποτέ ... και τίποτα δεν συνέβαινε μέχρι που τέλος στην ... ήμασταν ήδη. .. καλά, ήρθαμε πρώτα στην, στην ακτή του Μαϊάμι και νομίζαμε ότι θα μπορούσαμε, ξέρετε ... άκουσα αργότερα ότι ο καπετάνιος είχε συμφωνήσει να κάνουμε κάποιο είδος αναγκαστικής πρόσδεσης ή κάτι τέτοιο, αλλά δεν ξέραμε τίποτα γι’ αυτό. Απλά είδαμε τα σκάφη του Λιμενικού Σώματος να μας περιτριγυρίζουν κοντά στο Μαϊάμι για να βεβαιωθούν ότι δεν θα ερχόμασταν καν κοντά στα σύνορα, στην ... στην ακτή, για να βγούμε. Είδαμε λοιπόν τα φώτα του Μαϊάμι. Είδαμε τα φώτα της Αμερικής και αυτό ήταν όλο. Έτσι σιγά-σιγά επιστρέψαμε στην Ευρώπη. Και φυσικά πίσω από το ... ξέρετε, υπήρχαν πολλές εν εξελίξει διαπραγματεύσεις με την Ένωση, την Ένωση Εβραίων Προσφύγων και υπήρχε κάποιος κ. Tupper στο Παρίσι και τελικά τα κατάφερε να μοιραστούμε μεταξύ Βελγίου και Ολλανδίας και Γαλλίας και Αγγλίας.


  • US Holocaust Memorial Museum Collection
Προβολή αρχειακού υλικού

Αυτή η σελίδα είναι επίσης διαθέσιμη σε

Thank you for supporting our work

We would like to thank The Crown and Goodman Family and the Abe and Ida Cooper Foundation for supporting the ongoing work to create content and resources for the Holocaust Encyclopedia. View the list of all donors.