Η Lisa ήταν ένα από τα τρία παιδιά που απέκτησε μια θρησκευόμενη οικογένεια Εβραίων. Μετά την κατάληψη της ιδιαίτερης πατρίδας της από τους Γερμανούς το 1939, η Lisa και η οικογένειά της μετακόμισαν πρώτα στο Augustow και, στη συνέχεια, στο Slonim (στην υπό σοβιετική κατοχή ανατολική Πολωνία). Τα γερμανικά στρατεύματα κατέλαβαν το Slonim τον Ιούνιο του 1941, κατά τη διάρκεια της εισβολής στη Σοβιετική Ένωση. Στο Slonim, οι Γερμανοί ίδρυσαν ένα γκέτο το οποίο υπήρχε από το 1941 έως το 1942. Η Lisa τελικά δραπέτευσε από το Slonim, και πήγε πρώτα στο Grodno και, στη συνέχεια, στη Vilna, όπου εντάχθηκε στο κίνημα της αντίστασης. Εντάχθηκε σε μια ομάδα ανταρτών που πολεμούσε τους Γερμανούς από βάσεις στο δάσος Naroch. Σοβιετικές δυνάμεις απελευθέρωσαν την περιοχή το 1944. Στο πλαίσιο του κινήματος Brihah («φυγή», «απόδραση») 250.000 Εβραίων επιζώντων του Ολοκαυτώματος από την Ανατολική Ευρώπη, η Lisa και ο σύζυγός της Aron προσπάθησαν να εγκαταλείψουν την Ευρώπη. Μην μπορώντας να μεταναστεύσουν στην Παλαιστίνη, εγκαταστάθηκαν τελικά στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Από το Bialystok ήρθαμε στο Lublin. Στο Λούμπλιν συναντήσαμε...έναν...έναν μεγαλύτερο αριθμό νέων ανδρών και γυναικών που ο Aron ήξερε ότι ήταν μέλη του Ha-Shomer ha-Tsa'ir που ήταν φίλοι του και φίλοι της αδελφής του. Και ταξιδέψαμε μαζί τους. Μας έδωσαν διαβατήρια Ελλήνων Εβραίων, και αρχίσαμε να ταξιδεύουμε. Από το Λούμπλιν πήγαμε στην Κρακοβία, από την Κρακοβία πήγαμε στην Τσεχοσλοβακία, εε, στην Μπρατισλάβα. Από την Μπρατισλάβα πήγαμε στην Ουγγαρία, και οπουδήποτε πηγαίναμε, μας συναντούσε η Brihah. Κατά κάποιο τρόπο το οργάνωσαν, σε σημεία όπου τα τρένα, σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο, σε σημεία όπου άνθρωποι ταξίδευαν μαζικά, επιστρέφοντας στην πατρίδα. Όλοι είχαν κάπου να πάνε, εκτός από τους Εβραίους. Επέστρεφαν στην Ιταλία, στην Τσεχοσλοβακία, στη Ρουμανία, παντού. Άνθρωποι ταξίδευαν και τα τρένα ήταν όλα γεμάτα, έπρεπε ... έπρεπε να αρπαχτείς, οι άνθρωποι κρέμονταν έξω από, από τα βαγόνια, και στα βαγόνια των επιβατών. Δεν υπήρχαν εισιτήρια, οι άνθρωποι απλά ταξίδευαν. Ο Ερυθρός Σταυρός ανακοίνωνε, επίσης, ότι είχαν εγκαταστάσεις ή ο,τιδήποτε άλλο. Εε...μας έδωσε πράγματι διαβατήρια ο Ερυθρός Σταυρός, ως πρόσφυγες. Και ήρθαμε στο Γκρατς από την Ουγγαρία, ήρθαμε στο Γκρατς. Και στο Γκρατς έπρεπε να διασχίσουμε το ποτάμι και να περάσουμε για να φθάσουμε στη δυτική ζώνη της κατεχόμενης Ευρώπης. Αυτό το κάναμε με τη βοήθεια της Brihah. Μας οδήγησαν, μια ομάδα μπροστά μας πήγε να περάσει κολυμπώντας το ποτάμι, και μερικοί από αυτούς πνίγηκαν. Και αποφάσισαν να μην το επιχειρήσουν και να στείλουν τους υπόλοιπους των ομάδων μέσω των Άλπεων. Και πήγαμε μέσω των Άλπεων, με οδηγούς που μας καθοδηγούσαν. Και ήρθαμε στο Τρεβίζο. Το Τρεβίζο ήταν ήδη στην Ιταλία. Και στο Τρεβίζο συναντηθήκαμε με την εβραϊκή ταξιαρχία [μια ταξιαρχία, στον βρετανικό στρατό, Εβραίων εθελοντών από την Παλαιστίνη].
We would like to thank Crown Family Philanthropies, Abe and Ida Cooper Foundation, the Claims Conference, EVZ, and BMF for supporting the ongoing work to create content and resources for the Holocaust Encyclopedia. View the list of donor acknowledgement.