Προσωπική ιστορία

Leah Hammerstein Silverstein

Η Leah μεγάλωσε στην Πράγκα, προάστιο της Βαρσοβίας στην Πολωνία. Ήταν μέλος του σιωνιστικού κινήματος της νεολαίας Ha-Shomer ha-Tsa'ir. Η Γερμανία εισέβαλε στην Πολωνία τον Σεπτέμβριο του 1939. Οι Εβραίοι αναγκάστηκαν να ζήσουν στο γκέτο της Βαρσοβίας, το οποίο οι Γερμανοί απέκλεισαν τον Νοέμβριο του 1940. Στο γκέτο, η Leah ζούσε μαζί με μια ομάδα μελών του Ha-Shomer ha-Tsa'ir. Τον Σεπτέμβριο του 1941, η ίδια και άλλα μέλη της ομάδας των νέων δραπέτευσαν από το γκέτο σε ένα αγρόκτημα του Ha-Shomer ha-Tsa'ir στο Zarki, κοντά στην Czestochowa της Πολωνίας. Τον Μάιο του 1942, η Leah έγινε αγγελιαφόρος της αντίστασης χρησιμοποιώντας πλαστά πολωνικά έγγραφα και ταξιδεύοντας μεταξύ του γκέτο της Κρακοβίας και του κοντινού στρατοπέδου Plaszow. Καθώς οι συνθήκες επιδεινώνονταν, δραπέτευσε στο Tarnow, όμως σύντομα αποφάσισε να επιστρέψει στην Κρακοβία. Η Leah παρίστανε επίσης τη μη εβραία Πολωνέζα στην Czestochowa και τη Βαρσοβία, και ήταν αγγελιαφόρος της Εβραϊκής Εθνικής Επιτροπής και την Εβραϊκής Οργάνωσης Μαχητών (ZOB). Πολέμησε με μια εβραϊκή μονάδα στον Armia Ludowa (Λαϊκό Στρατό), κατά τη διάρκεια της πολωνικής εξέγερσης της Βαρσοβίας το 1944. Η Leah απελευθερώθηκε από τις σοβιετικές δυνάμεις. Μετά τον πόλεμο βοήθησε ανθρώπους να μεταναστεύουν από την Πολωνία και, στη συνέχεια, μετακόμισε στο Ισραήλ προτού εγκατασταθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Καταγραφή

Ήμουν τόσο χαρούμενη που βρισκόμουν εκεί, ξέρετε, το όνειρο έγινε πραγματικότητα, επειδή, ξέρετε, κάναμε όνειρα να έχουμε τη δική μας πατρίδα. Και τελικά ήρθα. Θυμάμαι να περπατώ στους δρόμους του Τελ Αβίβ και να βλέπω επιγραφές στα εβραϊκά. Θεέ μου, ήταν ... ήταν σαν όνειρο. Και ήταν η εποχή του Hanukkah όταν ήρθα πια στην Ιερουσαλήμ και, εε, στις βιτρίνες των καταστημάτων υπήρχαν Hanukkiot, ξέρετε, τα κηροπήγια με τα κεριά για το Hanukkah, και ... ξαφνικά οι αναμνήσεις από την παιδική μου ηλικία, από τη γιαγιά μου, όλα ήρθαν στη μνήμη μου επειδή στα πέντε χρόνια του πολέμου δεν υπήρχαν εβραϊκές γιορτές για μένα. Ξαφνικά λοιπόν, ξέρετε, έρχονταν πάλι στη μνήμη μου, και εγώ, έπρεπε να, να αλλάξω την εικόνα μου και πάλι, ξέρετε. Πρώτα έπρεπε να αλλάξω από Εβραία κοπέλα σε Πολωνέζα κοπέλα. Τώρα έπρεπε να, να ... αποποιηθώ τον πολωνικό μου εαυτό και να επανέλθω στον εβραϊκό. Οι ψυχολογικές αυτές διεργασίες δεν είναι εύκολες.


  • US Holocaust Memorial Museum Collection
Προβολή αρχειακού υλικού

Αυτή η σελίδα είναι επίσης διαθέσιμη σε

Thank you for supporting our work

We would like to thank The Crown and Goodman Family and the Abe and Ida Cooper Foundation for supporting the ongoing work to create content and resources for the Holocaust Encyclopedia. View the list of all donors.