Ζαν-Πέτρος Pfeffer

Ζαν-Πέτρος Pfeffer

Γένος: 3 Μαΐου 1934

Άμστερνταμ, Ολλανδία

Ο πατέρας του Ζαν-Πέτρου, ο Heinz, ήταν Γερμανο- Εβραίος πρόσφυγας ο οποίος παντρεύτηκε την Ενριέττα De Leeuw, που ήταν Ολλανδο-εβραϊκής καταγωγής. Τρομοκρατημένοι από το Ναζιστικό καθεστώς και τη δολοφονία του θείου του Heinz σε στρατόπεδο συγκέντρωσης, μετανάστευσαν στην Ολλανδία όταν η Ενριέττα ήταν 9 μηνών έγκυος. Εγκαταστάθηκαν στο Άμστερνταμ.

1933-39: Ο Ζαν-Πέτρος γεννήθηκε αμέσως μετά την άφιξη των γονέων του στην Ολλανδία. Ήταν ηλικίας 18 μηνών όταν γεννήθηκε ο Τόμμυ, ο μικρός αδελφός του. Το 1939 οι γονείς και ο αδελφός του πατέρα του Ζαν-Πέτρου μετανάστευσαν επίσης στην Ολλανδία ως πρόσφυγες από τη Γερμανία. Ο Ζαν-Πέτρος και ο Τόμμυ μεγάλωσαν μιλώντας ολλανδικά σα τη μητρική τους γλώσσα, και επισκέπτονταν συχνά το πατρικό σπίτι της μητέρας τους στην εξοχή.

1940-44: Οι Γερμανοί κατέλαβαν το Άμστερνταμ το Μάιο του 1940. Παρά τη Γερμανική κατοχή, η καθημερινή ζωή του εξάχρονου Ζαν-Πέτρου δε διαφοροποιήθηκε αισθητά. Αμέσως μετά τα ένατα γενέθλιά του, οι Γερμανοί απέλασαν τη γιαγιά του σ' ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης ονόματι Westerbork. Έξι μήνες μετά, ο Ζαν-Πέτρος και η οικογένειά του στάλθηκαν στο ίδιο στρατόπεδο συγκέντρωσης, αλλά η γιαγιά του δεν ήταν πια εκεί. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, η οικογένεια εκτοπίστηκε σ' ένα γκέτο το Theresienstadt όπου ο Ζαν-Πέτρος υπέφερε από το κρύο, το φόβο και την πείνα.

Στις 18 Μαίου του 1944, ο Ζαν-Πέτρος απελάθη μαζί με την οικογένειά του στο Άουσβιτς. Στάλθηκε στο θάλαμο αερίων στις 11 Ιουλίου του 1944. Ήταν 10 χρονών.

Thank you for supporting our work

We would like to thank Crown Family Philanthropies and the Abe and Ida Cooper Foundation for supporting the ongoing work to create content and resources for the Holocaust Encyclopedia. View the list of all donors.