Ζαν-Πέτρος Pfeffer

Ζαν-Πέτρος Pfeffer

Γένος: May 3, 1934

Άμστερνταμ, Ολλανδία

Ο πατέρας του Ζαν-Πέτρου, ο Heinz, ήταν Γερμανο- Εβραίος πρόσφυγας ο οποίος παντρεύτηκε την Ενριέττα De Leeuw, που ήταν Ολλανδο-εβραϊκής καταγωγής. Τρομοκρατημένοι από το Ναζιστικό καθεστώς και τη δολοφονία του θείου του Heinz σε στρατόπεδο συγκέντρωσης, μετανάστευσαν στην Ολλανδία όταν η Ενριέττα ήταν 9 μηνών έγκυος. Εγκαταστάθηκαν στο Άμστερνταμ.

1933-39: Ο Ζαν-Πέτρος γεννήθηκε αμέσως μετά την άφιξη των γονέων του στην Ολλανδία. Ήταν ηλικίας 18 μηνών όταν γεννήθηκε ο Τόμμυ, ο μικρός αδελφός του. Το 1939 οι γονείς και ο αδελφός του πατέρα του Ζαν-Πέτρου μετανάστευσαν επίσης στην Ολλανδία ως πρόσφυγες από τη Γερμανία. Ο Ζαν-Πέτρος και ο Τόμμυ μεγάλωσαν μιλώντας ολλανδικά σα τη μητρική τους γλώσσα, και επισκέπτονταν συχνά το πατρικό σπίτι της μητέρας τους στην εξοχή.

1940-44: Οι Γερμανοί κατέλαβαν το Άμστερνταμ το Μάιο του 1940. Παρά τη Γερμανική κατοχή, η καθημερινή ζωή του εξάχρονου Ζαν-Πέτρου δε διαφοροποιήθηκε αισθητά. Αμέσως μετά τα ένατα γενέθλιά του, οι Γερμανοί απέλασαν τη γιαγιά του σ' ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης ονόματι Westerbork. Έξι μήνες μετά, ο Ζαν-Πέτρος και η οικογένειά του στάλθηκαν στο ίδιο στρατόπεδο συγκέντρωσης, αλλά η γιαγιά του δεν ήταν πια εκεί. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, η οικογένεια εκτοπίστηκε σ' ένα γκέτο το Theresienstadt όπου ο Ζαν-Πέτρος υπέφερε από το κρύο, το φόβο και την πείνα.

Στις 18 Μαίου του 1944, ο Ζαν-Πέτρος απελάθη μαζί με την οικογένειά του στο Άουσβιτς. Στάλθηκε στο θάλαμο αερίων στις 11 Ιουλίου του 1944. Ήταν 10 χρονών.