Jan-Peter Pfeffer

Jan-Peter Pfeffer

Született: 1934. május 3.

Amszterdam, Hollandia

Jan-Peter apja, Heinz német zsidó menekült volt, anyja pedig Henriette De Leeuw, egy hollandiai zsidó asszony. A náci diktatúrától és Heinz nagybátyjának egy koncentrációs táborban bekövetkezett halálától megrémülve a házaspár Hollandiába emigrált, amikor Henriette kilenc hónapos terhes volt. Amszterdamban telepedtek le.

1933–39: Jan-Peter nem sokkal azután született meg, hogy szülei megérkeztek Hollandiába. 18 hónapos volt, amikor Tommy, a kisöccse megszületett. 1939-ben Jan-Peter apjának szülei és bátyja csatlakoztak a családhoz Hollandiában mint németországi menekültek. Jan-Peter és Tommy holland anyanyelvűek voltak, és sok időt töltöttek anyjuk családjának vidéki otthonában.

1940–44: A németek 1940 májusában elfoglalták Amszterdamot. A német megszállás ellenére a hatéves Jan-Peter nem sok változást tapasztalt a mindennapokban. Aztán nem sokkal a kilencedik születésnapja után a németek a Westerbork táborba szállították a nagyanyját. Hat hónappal később Jan-Petert és a családját ugyanebbe a táborba vitték, nagyanyja azonban már nem volt ott. A tél folyamán a Pfeffer családot a távoli theresienstadti gettóba küldték, ahol Jan-Peter fázott, félt és éhezett.

1944. május 18-án Jan-Petert családjával együtt Auschwitzba deportálták. 1944. július 11-én, 10 éves korában elgázosították.

Thank you for supporting our work

We would like to thank Crown Family Philanthropies and the Abe and Ida Cooper Foundation for supporting the ongoing work to create content and resources for the Holocaust Encyclopedia. View the list of all donors.