Jan-Peter Pfeffer

Jan-Peter Pfeffer

Született: May 3, 1934

Amszterdam, Hollandia

Jan-Peter apja, Heinz német zsidó menekült volt, anyja pedig Henriette De Leeuw, egy hollandiai zsidó asszony. A náci diktatúrától és Heinz nagybátyjának egy koncentrációs táborban bekövetkezett halálától megrémülve a házaspár Hollandiába emigrált, amikor Henriette kilenc hónapos terhes volt. Amszterdamban telepedtek le.

1933–39: Jan-Peter nem sokkal azután született meg, hogy szülei megérkeztek Hollandiába. 18 hónapos volt, amikor Tommy, a kisöccse megszületett. 1939-ben Jan-Peter apjának szülei és bátyja csatlakoztak a családhoz Hollandiában mint németországi menekültek. Jan-Peter és Tommy holland anyanyelvűek voltak, és sok időt töltöttek anyjuk családjának vidéki otthonában.

1940–44: A németek 1940 májusában elfoglalták Amszterdamot. A német megszállás ellenére a hatéves Jan-Peter nem sok változást tapasztalt a mindennapokban. Aztán nem sokkal a kilencedik születésnapja után a németek a Westerbork táborba szállították a nagyanyját. Hat hónappal később Jan-Petert és a családját ugyanebbe a táborba vitték, nagyanyja azonban már nem volt ott. A tél folyamán a Pfeffer családot a távoli theresienstadti gettóba küldték, ahol Jan-Peter fázott, félt és éhezett.

1944. május 18-án Jan-Petert családjával együtt Auschwitzba deportálták. 1944. július 11-én, 10 éves korában elgázosították.