Kornelia Mahrer Deutsch

Kornelia Mahrer Deutsch

Γένος: 7 Απριλίου 1904

Βουδαπέστη, Ουγγαρία

Η Kornelia ήταν γνωστή ως Nelly. Ήταν η μεγαλύτερη εκ των δύο αδερφών που μεγάλωσαν από Εβραίους γονείς στην πρωτεύουσα της Ουγγαρίας, Βουδαπέστη. Ο πατέρας της πολέμησε στον ουγγρικό στρατό στη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η Kornelia παρακολούθησε δημόσιο σχολείο και αργότερα εργάστηκε ως λογίστρια σε εργοστάσιο σαπωνοποιίας. Το 1928 παντρεύτηκε τον Miksa Deutsch, έναν επιχειρηματία που πουλούσε σπίρτα.

1933-39: Ο άντρας της Kornelia ήταν θρησκευόμενος και τα τρία παιδιά της οικογένειας Deutsch παρακολουθούσαν εβραϊκά σχολεία. Ο Miksa και ο αδερφός του ήταν οι μοναδικοί διανομείς σπίρτων από τη Σουηδία στην Ουγγαρία, και η επιχείρηση άκμαζε. Το Μάιο του 1939 η ουγγρική κυβέρνηση άρχισε να περιορίζει τον αριθμό των Εβραίων που μπορούσαν να απασχολούνται σε μια επιχείρηση, αναγκάζοντας τους Deutsch να απολύσουν κάποιους από τους Εβραίους εργαζόμενούς τους.

1940-44: Το 1949 ο Miksa επιστρατεύτηκε στην υπηρεσία εργασίας του ουγγρικού στρατού. Αργότερα, εξαναγκάστηκε να παραδώσει τον έλεγχο της οικογενειακής επιχείρησης σε έναν αδερφό του Ούγγρου πρωθυπουργού. Μετά την κατάληψη της Βουδαπέστης από τους Γερμανούς το Μάρτιο του 1944, οι Εβραίοι διατάχθηκαν να μετακομίσουν σε ειδικά σπίτια σημαδεμένα με ένα εβραϊκό αστέρι. Τον Οκτώβριο του 1944, Ούγγροι φασίστες ξεκίνησαν τις συλλήψεις Εβραίων από αυτά τα σπίτια. Στην Kornelia προσφέρθηκε δουλειά σε ένα ορφανοτροφείο μέσω της πρεσβείας της Σουηδίας. Όμως στις 15 Νοεμβρίου, προτού ξεκινήσει τη δουλειά, συνελήφθη.

Η Kornelia απέδρασε, αλλά συνελήφθηκε ξανά και απελάθηκε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Ράβενσμπρουκ, όπου έχασε τη ζωή της. Τα τρία της παιδιά επέζησαν του πολέμου.

Thank you for supporting our work

We would like to thank Crown Family Philanthropies and the Abe and Ida Cooper Foundation for supporting the ongoing work to create content and resources for the Holocaust Encyclopedia. View the list of all donors.