Αιδεσιμότατος Marian Jacek Dabrowski

Αιδεσιμότατος Marian Jacek Dabrowski

Γένος: 15 Ιανουαρίου 1905

Niewodowo, Πολωνία

Ο Marian ανατράφηκε από καθολικούς γονείς στο Niewodowo, μια πόλη στην επαρχία Bialystok της Πολωνίας, κοντά στη Lomza. Η οικογένειά του έζησε εκεί υπό τσαρική κυριαρχία μέχρι το 1918, όταν η Πολωνία ανέκτησε την ανεξαρτησία της. Μετά από το γυμνάσιο, ο Marian εντάχθηκε στο Τάγμα των φραγκισκανών καπουτσίνων μοναχών. Μετά από οκταετείς σπουδές στη Γαλλία και την Ιταλία, επέστρεψε στην Πολωνία για να διδάξει φιλοσοφία στους μαθητές του τάγματός του.

1933-39: Όταν η Γερμανία εισέβαλε στην Πολωνία τον Σεπτέμβριο του 1939, ήμουν στο μοναστήρι μας κοντά στο Grodno. Εκκενώσαμε το μοναστήρι τρεις εβδομάδες αργότερα, όταν τα σοβιετικά στρατεύματα, που εισέβαλλαν από τα ανατολικά, έφθασαν στο Grodno. Επέστρεψα στη Lomza. Οι νέοι μας σοβιετικοί κυβερνήτες απέρριπταν τη θρησκεία, υποστηρίζοντας ότι εκμεταλλευόταν την εργατική τάξη. Αυτό το αμφισβήτησα στα κηρύγματά μου. Όταν έμαθα ότι οι Σοβιετικοί ήταν έτοιμοι να με συλλάβουν, το έσκασα από τη γερμανοκρατούμενη Πολωνία.

1940-45: Το 1941, οι Ναζί με συνέλαβαν στη Βαρσοβία. Μου είπαν ότι δεν υπήρχε πραγματικός λόγος για τη σύλληψή μου, αλλά ότι ως μορφωμένο Πολωνό δεν θα μπορούσαν να με εμπιστευθούν για συνεργασία. Με κράτησαν στη φυλακή Pawiak και, στη συνέχεια, με έστειλαν στο Άουσβιτς. Εκεί, ο διοικητής μας έκανε κήρυγμα σχετικά με τη σκληρή εργασία. Ένας διερμηνέας μετέφραζε τον πομπώδη λόγο του στα πολωνικά, όμως εγώ καταλάβαινα γερμανικά. Φώναζε ότι ο μόνος δρόμος προς την ελευθερία ήταν μέσα από την καμινάδα του κρεματορίου. Αντί να μεταφράσει τα λόγια αυτά, ο διερμηνέας είπε: «Θα τα ξεπεράσετε όλα».

Ο αιδεσιμότατος Dabrowski μεταφέρθηκε στο Νταχάου, όπου υποβλήθηκε σε πειράματα ελονοσίας. Απελευθερώθηκε στις 29 Απριλίου 1945 από αμερικανικά στρατεύματα και μετανάστευσε στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1949.

Thank you for supporting our work

We would like to thank Crown Family Philanthropies and the Abe and Ida Cooper Foundation for supporting the ongoing work to create content and resources for the Holocaust Encyclopedia. View the list of all donors.