Marian Jacek Dabrowski tiszteletes

Marian Jacek Dabrowski tiszteletes

Született: 1905. január 15.

Niewodowo, Lengyelország

Marian katolikus szülők gyermekeként nőtt fel Niewodowo városban a lengyelországi Bialystok tartományban, Lomza közelében. Családja itt élt a cári uralom alatt egészen 1918-ig, amikor Lengyelország visszanyerte függetlenségét. A középiskola után Marian csatlakozott a kapucinus ferences szerzetesrendhez. Nyolc évig Franciaországban és Olaszországban tanult, majd visszatért Lengyelországba, hogy filozófiát tanítson a rend diákjainak.

1933–39: Amikor Németország 1939 szeptemberében megszállta Lengyelországot, én a Grodno közelében lévő kolostorunkban tartózkodtam. A kolostort három hétre rá ürítettük ki, amikor a kelet felől betörő szovjet csapatok elérték Grodno városát. Visszatértem Lomzába. Az új szovjet megszállóink elutasították a vallást, mondván, hogy kizsákmányolja a dolgozó embereket. Prédikációimban szembeszálltam ezzel. Amikor megtudtam, hogy a szovjetek le akarnak tartóztatni, Lengyelország németek által megszállt területére menekültem.

1940–45: 1941-ben a nácik letartóztattak Varsóban. Azt mondták, hogy nincs különösebb oka a letartóztatásomnak, de tanult lengyelként nem számíthatnak az együttműködésemre. A Pawiak börtönben tartottak fogva, majd deportáltak Auschwitzba. Itt a parancsnok a kemény munkáról prédikált nekünk. A zavaros beszédeket egy tolmács fordította lengyelre, de én a németet is értettem. Azt üvöltötte, hogy csak a krematórium kéményén át szabadulhatunk. A tolmács ehelyett azt mondta: „Mindent le fognak győzni”.

Dabrowski tiszteletest Dachauba deportálták, ahol maláriakísérleteknek vetették alá. 1945. április 29-én amerikai csapatok szabadították fel, és 1949-ben az Egyesült Államokba emigrált.

Thank you for supporting our work

We would like to thank Crown Family Philanthropies and the Abe and Ida Cooper Foundation for supporting the ongoing work to create content and resources for the Holocaust Encyclopedia. View the list of all donors.