Προσωπική ιστορία

Benjamin (Beryl) Ferencz

Ο Ben γεννήθηκε σε ένα μικρό χωριό στα Καρπάθια Όρη της Τρανσυλβανίας, στη Ρουμανία. Όταν ήταν βρέφος, η οικογένειά του μετακόμισε στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Ben φοίτησε στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, όπου σπούδασε ποινικό δίκαιο. Αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Χάρβαρντ το 1943. Κατετάγη σε ένα αντιαεροπορικό τάγμα πυροβολικού των ΗΠΑ όπου γινόταν εκπαίδευση στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την εισβολή των Συμμάχων στη Δυτική Ευρώπη. Στο τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου στην Ευρώπη, ο Ben μετατέθηκε στον κλάδο ερευνών εγκλημάτων πόλεμου του αμερικανικού στρατού. Αρμοδιότητά του ήταν η συγκέντρωση αποδεικτικών στοιχείων εις βάρος συλληφθέντων εγκληματιών πολέμου, φερόμενων ως Ναζί. Τελικά έγινε επικεφαλής εισαγγελέας των ΗΠΑ στην υπόθεση των Einsatzgruppen (ταγμάτων θανάτου) στη δίκη της Νυρεμβέργης που ακολούθησε.

Καταγραφή

Με διέκοψε ένα τηλεφώνημα από έναν τότε επίσης συνταγματάρχη, τον Telford Taylor, και, τι να έκανα...πήγα να του μιλήσω. Και μου είπε «Κοίτα να δεις, θα επιστρέψω στη Νυρεμβέργη, ήμουν εκεί. Το Διεθνές Στρατιωτικό Δικαστήριο είναι ήδη σε εξέλιξη, ο δικαστής Jackson είναι εκεί, τελειώνουμε τη δίκη αυτή αλλά θα αναλάβω στη θέση του. Πρόκειται να στήσουμε μια ολόκληρη σειρά από νέες δίκες. Θα είμαι υπεύθυνος και χρειάζομαι προσωπικό. Έχω ακούσει για σένα και θα ήθελα να έλθεις μαζί μου». Και λέω «Τι έχετε ακούσει για μένα»; Και μου είπε, «Έχω ακούσει ότι είσαι κάποιες φορές ανυπότακτος». Και εγώ είπα: «Αυτό δεν ισχύει. Είμαι συνήθως ανυπότακτος όταν δεν ακολουθώ διαταγές που ξέρω ότι είναι ανόητες». Και συνέχισα: «Όμως και εγώ έκανα έρευνα για εσάς, και ξέρω ότι είστε κι εσείς παιδί του Χάρβαρντ, ξέρω το υπόβαθρό σας και δεν πιστεύω ότι θα μου δώσετε ανόητες εντολές, και αν δεν το κάνετε, είμαι ο καλύτερος άνθρωπος που θα μπορούσατε να βρείτε». Εκείνος είπε «Εντάξει, θα έρθεις μαζί μου». Είπα λοιπόν, «Καλά», τηλεφώνησα στον [συνταγματάρχη «Μίκυ»] Marcus, και του είπα, «Marcus, τέρμα ο στρατός για μένα, φεύγω για να δουλέψω με τον Telford Taylor». Και έτσι κι έκανα, σκοπεύοντας να τα περνάω μόνο καλά, να διασκεδάζω και να πάρω το αίμα μου πίσω από τον αμερικανικό στρατό. Τελικά ο Telford αποδείχτηκε εξαιρετικός δικηγόρος, και ιδιαίτερα απορροφημένος σχετικά με το ποιος άλλος πρέπει να δικαστεί, αφού έχουν δικαστεί αυτοί οι λίγοι Γερμανοί ηγέτες, όταν ολόκληρη η ιεραρχία της γερμανικής ζωής είναι επίσης υπεύθυνη για όσα έγιναν: τα υπουργεία, οι βιομήχανοι, οι στρατηγοί, οι άνθρωποι των SS, οι γιατροί, οι δικηγόροι... όλοι μαζί συνωμότησαν ώστε να μπορέσει ο Χίτλερ να κάνει όλα όσα έκανε. Και ο Telford πίστευε ότι πρέπει να προσεγγίσουμε όλα αυτά τα τμήματα της γερμανικής κοινωνίας προκειμένου να δείξουμε πώς πραγματικά αυτή λειτούργησε. Ήταν πολύ συναρπαστικό όλο αυτό και πήρα πραγματικά τη δουλειά αρκετά σοβαρά, και είπα: «Εντάξει, τι θέλεις να κάνω;». Εκείνος είπε: «Λοιπόν, από πού να ξεκινήσω; Ποιο είναι το επόμενο βήμα;». Είπα: «Πρέπει να βρούμε στοιχεία». Του είπα: «Θα πάω στο Βερολίνο, εκεί είναι όλα τα στοιχεία». Εκείνος λοιπόν είπε: «Πήγαινε στο Βερολίνο, άνοιξε ένα γραφείο στο Βερολίνο». Πήγα λοιπόν στο Βερολίνο, τη σύζυγό μου έπρεπε να την αφήσω εδώ. Και εκεί έφτιαξα το Γραφείο του Αρχισυμβούλου για εγκλήματα πολέμου - Παράρτημα Βερολίνου.


  • US Holocaust Memorial Museum Collection
Προβολή αρχειακού υλικού

Αυτή η σελίδα είναι επίσης διαθέσιμη σε

Thank you for supporting our work

We would like to thank The Crown and Goodman Family and the Abe and Ida Cooper Foundation for supporting the ongoing work to create content and resources for the Holocaust Encyclopedia. View the list of all donors.