Személyes történet

Benjamin (Beryl) Ferencz

Ben Romániában, Erdélyben született egy kis faluban a Kárpátok között. Még csecsemőkorában a családja az Egyesült Államokba költözött. Ben a Harvardra járt, ahol büntetőjogot tanult. Ben a 1943-ban szerzett diplomát a Harvard jogi karán. Belépett az Egyesült Államok légvédelmi tüzérségi zászlóaljába, amely Nyugat-Európa szövetséges inváziójára készült. A II. világháború európai lezárása után Bent áthelyezték az Egyesült Államok hadseregének háborús bűnöket vizsgáló ágához. Azzal bízták meg, hogy bizonyítékokat gyűjtsön, és kerítse kézre az állítólagos náci háborús bűnösöket. Végül ő lett a későbbi nürnbergi perekben az Einsatzgruppen tagjai ellen indított eljárások főügyésze.

szöveg

Felhívott az akkor szintén ezredesi rangban szolgáló Telford Taylor, hogy beszélni szeretne velem. Azt mondta „Nézze, visszamegyek Nürnbergbe, a Nemzetközi Katonai Törvényszék már ülésezik, Jackson bíró is ott van. Annak a pernek lassan vége, de utána én veszem át az irányítást, és még sok más pert fogunk lefolytatni. Én fogom irányítani a folyamatot, és munkatársakra lesz szükségem. Hallottam magáról, és szeretném, ha velem jönne.” Mire én: „Mit hallott rólam?” Azt felelte: „Úgy hallottam, hogy időnként nem követi az utasításokat.” Én pedig azt feleltem: „Ez így nem pontos. Rendszerint akkor nem követem az utasításokat, amikor tudom, hogy az utasítás ostoba. De én is érdeklődtem magáról, és tudom, hogy a Harvardra járt, ismerem a hátterét, és nem hiszem, hogy ostoba parancsokat adna nekem, akkor pedig nem is találhat nálam jobbat.” Azt mondta, menjek vele, én pedig követtem. Felhívtam „Mickey” Marcus ezredest, és azt mondtam: „Marcus, befejeztem a szórakozást a hadseregben, Telford Taylorral megyek.” És hát így is tettem, a célom pedig még mindig csak az volt, hogy jól érezzem magam, és még többet kapjak az amerikai hadseregtől. Nos, mint kiderült, Telford remek ügyvéd volt, akit eléggé lefoglalt az a probléma, hogy a néhány német vezetőn kívül kit lehet még felelősségre vonni, amikor a német társadalom teljes hierarchiája felelős: a minisztériumok, a nagyiparosok, a tábornokok, az SS emberei, az orvosok, az ügyvédek, mindannyian azért szövetkeztek, hogy lehetővé tegyék Hitlernek mindazt, amit tett. És Telford azon a véleményen volt, hogy a német társadalom összes ilyen csoportját el kell érnünk, hogy megmutathassuk, pontosan hogyan is működött. Nagyon izgalmas volt, és nagyon komolyan vettem a munkát, és megkérdeztem, mit kell tennem. Ő pedig azt felelte: „Hát, hol is kezdjem? Hová menjek?” „Meg kell szereznünk a bizonyítékokat. Elutazok Berlinbe, ott van minden bizonyíték” – mondtam. „Menjen Berlinbe, és nyisson ott egy irodát” – felelte. Így hát Berlinbe utaztam, a feleségemet pedig hátra kellett hagynom. És megnyitottam a Háborús Bűnök Vezető Jogtanácsosának berlini irodáját.


  • US Holocaust Memorial Museum Collection
Gyűjteményi infomációk megtekintése

Az oldal megtekinthető a következő nyelveken

Thank you for supporting our work

We would like to thank Crown Family Philanthropies and the Abe and Ida Cooper Foundation for supporting the ongoing work to create content and resources for the Holocaust Encyclopedia. View the list of all donors.