Προσωπική ιστορία

Boleslaw Brodecki

Ο Boleslaw και η μεγαλύτερη αδελφή του μεγάλωσαν σε μια εβραϊκή περιοχή της Βαρσοβίας. Οι Γερμανοί επιτέθηκαν στη Βαρσοβία τον Σεπτέμβριο του 1939. Ο πατέρας του Boleslaw δεν ήθελε να αφήσει τους άρρωστους συγγενείς του και έτσι ο Boleslaw και η αδελφή του δραπέτευσαν ανεβαίνοντας σε ένα τρένο που κατευθυνόταν προς τα σύνορα με τη Σοβιετική Ένωση. Οι Γερμανοί εισέβαλαν στα σοβιετική εδάφη το 1941 και, το 1942, ο Boleslaw φυλακίστηκε σε στρατόπεδο καταναγκαστικής εργασίας. Μεταφέρθηκε στο γκέτο του Theresienstadt, όπου απελευθερώθηκε από τις σοβιετικές δυνάμεις το 1945.

Καταγραφή

Επιστρέφοντας από τη δουλειά έπρεπε να παρακολουθήσουμε απαγχονισμούς πριν από το δείπνο. Είχαν δύο ή τρία σημεία περιφραγμένα με συρματόπλεγμα, ηλεκτρικό συρματόπλεγμα και... τους ανθρώπους που επρόκειτο να κρεμαστούν, τους έβαζαν εκεί μέσα. Και μπορεί να έμεναν εκεί επί τρεις μέρες χωρίς τροφή, και αναγκάζονταν να ουρούν επάνω τους. Και τους έφερναν όταν, όταν επιστρέφαμε από τη δουλειά. Και έβαζαν ένα τραπέζι και μια καρέκλα και τους πέρναγαν τη θηλιά στο λαιμό και μετά διάβαζαν κάποια αστεία καταδίκη και κλωτσούσαν την καρέκλα. Και πολλοί από αυτούς εε ... μάλιστα κάποιον τον πυροβόλησαν πριν τον απαγχονίσουν, αλλά άρχισε να φωνάζει «Δολοφόνοι. Θα τον χάσετε τον πόλεμο. Ο Χίτλερ θα πεθάνει», και άλλα τέτοια. Και ο φρουρός απλά συνέχισε να [μιμείται τον ήχο πυροβολισμών όπλου] και εκτός αυτού τον κρέμασαν κιόλας. Και είχαμε γίνει πλέον τόσο ψυχροί που δεν μας πείραζε πια. Να κοιτάζουμε νεκρούς, να κοιτάζουμε ανθρώπους να τους κρεμάνε, ξέρετε ... γίνεσαι τόσο ... λες και παρακολουθείς απλώς μια ταινία και νιώθεις σαν να πρέπει να κάνεις κάτι ή σκέφτεσαι πώς να αντιδράσεις, ξέρετε. Όμως, για κάποιο λόγο, επιστρέφεις σε αυτό που κάνεις. Να Βλέπεις π.χ. κάποιον να τον χτυπάει αυτοκίνητο ή κάτι τέτοιο. Νομίζω ότι με τον καιρό γίνεσαι και πάλι ο εαυτός σου, ξέρετε τι εννοώ.


  • US Holocaust Memorial Museum Collection
Προβολή αρχειακού υλικού

Αυτή η σελίδα είναι επίσης διαθέσιμη σε

Thank you for supporting our work

We would like to thank The Crown and Goodman Family and the Abe and Ida Cooper Foundation for supporting the ongoing work to create content and resources for the Holocaust Encyclopedia. View the list of all donors.