Η Cecilie ήταν το μικρότερο από τα έξι παιδιά μιας θρησκευόμενης, μεσοαστικής οικογένειας Εβραίων. Το 1939, η Ουγγαρία κατέλαβε την περιοχή της Τσεχοσλοβακίας όπου ζούσε η Cecilie. Μέλη της οικογένειάς της φυλακίστηκαν. Οι Γερμανοί κατέλαβαν την Ουγγαρία το 1944. Η Cecilie και η οικογένειά της αναγκάστηκαν να μεταβούν σε ένα γκέτο στο Huszt και αργότερα μεταφέρθηκαν στο Άουσβιτς. Η Cecilie και η αδελφή της επιλέχθηκαν για καταναγκαστική εργασία, ενώ η υπόλοιπη οικογένειά της δηλητηριάστηκε με αέρια αμέσως μόλις έφθασαν. Η Cecilie μεταφέρθηκε σε διάφορα άλλα στρατόπεδα, όπου δούλευε σε εργοστάσια. Οι συμμαχικές δυνάμεις την απελευθέρωσαν το 1945. Μετά τον πόλεμο, επανασυνδέθηκε με τον αρραβωνιαστικό της και παντρεύτηκαν.
Μας οδήγησαν σε ένα τεράστιο κτίριο που είχε σκουφάκια μπάνιου και μας είπαν να γδυθούμε, και εγώ, ήμουν νέα και ματαιόδοξη, και πάντα φορούσα τα καλά μου ρούχα, το καλό μου παλτό, το καλύτερο μου φόρεμα, και έτσι όταν γδύθηκα, τα δίπλωσα όμορφα, και έρχεται, λοιπόν, αυτή η Kapo και τα πετάει στην άκρη. «Αυτά είναι τα ρούχα μου», της λέω. «Ναι, αλλά δεν θα τα χρειαστείς άλλο», μου απαντάει, και φοβήθηκα πάρα πολύ, γιατί δεν ήξερα τι σήμαινε αυτό. Στη συνέχεια, γδυθήκαμε και μας διέταξαν όλες να σταθούμε πάνω σε ένα σκαμνί, και μας ξύρισαν, ξύρισαν τα μαλλιά μας και τα απόκρυφά μας, και κοιτούσαμε, και δεν μπορούσαμε να αναγνωρίσουμε η μία την άλλη αφού μας αφαίρεσαν όχι μόνο τα ρούχα μας, αλλά και τα μαλλιά μας. Μετά, μας έσπρωξαν σε εκείνα τα «λουτρά», και πρώτα άνοιξαν το ζεστό νερό και καήκαμε και καθώς τρέχαμε να απομακρυνθούμε από το καυτό νερό, τα SS και οι Kapo μας χτυπούσαν για να πάμε ξανά κάτω από το νερό και άνοιξαν το κρύο, που είχε το ίδιο αποτέλεσμα, και τελικά μας έβγαλαν από αυτό το «λουτρό». Έδωσαν στην κάθε μία από εμάς ένα φόρεμα που, φυσικά, δεν μας έκανε. Κάποιες πήραν μικρό νούμερο, που ήταν πολύ μικρό, άλλες πολύ μεγάλο. Δεν μας έδωσαν ούτε καν εσώρουχα, ούτε σουτιέν ούτε κιλότες, μόνο εκείνο το ένα φόρεμα.
We would like to thank Crown Family Philanthropies, Abe and Ida Cooper Foundation, the Claims Conference, EVZ, and BMF for supporting the ongoing work to create content and resources for the Holocaust Encyclopedia. View the list of donor acknowledgement.