Személyes történet

Cecilie Klein-Pollack

Cecilie egy hatgyermekes, vallásos, középosztálybeli zsidó család legfiatalabb gyermeke volt. 1939-ben Magyarország elfoglalta Csehszlovákia azon részét, ahol Cecilie élt. A családtagjai közül többen börtönbe kerültek. 1944-ben a németek elfoglalták Magyarországot. Cecilie-nek és családjának a huszti gettóba kellett költözniük, ahonnan később Auschwitzba deportálták őket. Cecilie-t és nővérét kényszermunkára vitték, a család többi tagját érkezésükkor elgázosították. Cecilie-t több másik táborba is áthelyezték, ahol gyári munkát végzett. A szövetséges erők 1945-ben szabadították fel. A háború után újból találkozott vőlegényével, akihez hozzá is ment.

szöveg

Egy nagy épülethez vezettek minket, ahol zuhanysapkák voltak, és azt mondták, hogy vetkőzzünk le. Én fiatal és hiú voltam, és a legjobb ruhám volt rajtam, a szép kabátom, a legjobb ruhám, és szépen összehajtogattam őket, és amikor… amikor levetkőztem, odajött az egyik kápó, félredobta a ruháimat, én meg azt mondtam: „Ezek az én ruháim.” „Igen, de többé már nem lesz rájuk szükséged” – felelte, és… és nagyon megijedtem mert nem tudtam, hogy ez mit jelent. Aztán amikor levetkőztünk, mindenkinek fel kellett állnia egy zsámolyra, és leborotváltak minket, a hajunkat, a nemi szervünket, és úgy néztünk ki… meg sem ismertük egymást, miután megfosztottak minket nem csak a ruhánktól, de a hajunktól is. Aztán belöktek minket azokba a… tusolókba és először megnyitották a meleg vizet, szóval le lettünk forrázva, és ahogy kifutottunk a forró víz alól, az SS és a kápók addig ütöttek minket, amíg vissza nem mentünk a zuhany alá, aztán kinyitották a hideg vizet, aminek ugyanaz volt a hatása, és végül kijutottunk a tusolóból. Kaptunk egy-egy ruhát, ami persze nem volt jó ránk. Volt, akire kicsi, volt, akire túl nagy volt. Nem kaptunk fehérneműt, melltartót vagy bugyit, csak ezt az egy darab ruhát.


Bejelölések


  • US Holocaust Memorial Museum Collection
Gyűjteményi infomációk megtekintése

Az oldal megtekinthető a következő nyelveken

Thank you for supporting our work

We would like to thank The Crown and Goodman Family and the Abe and Ida Cooper Foundation for supporting the ongoing work to create content and resources for the Holocaust Encyclopedia. View the list of all donors.