Προσωπική ιστορία

Chaim Engel

Το 1939, ενώ η θητεία του Chaim στον πολωνικό στρατό πλησίαζε στην προγραμματισμένη λήξη της, η Γερμανία εισέβαλε στην Πολωνία. Οι Γερμανοί αιχμαλώτισαν τον Chaim και τον έστειλαν στη Γερμανία για καταναγκαστική εργασία. Ως Εβραίος αιχμάλωτος πολέμου, ο Chaim αργότερα επέστρεψε στην Πολωνία. Τελικά, μεταφέρθηκε στο στρατόπεδο Σόμπιμπορ, όπου η υπόλοιπη οικογένειά του πέθανε. Στην εξέγερση του 1943 στο Σόμπιμπορ, ο Chaim σκότωσε έναν φρουρό. Δραπέτευσε με την κοπέλα του, Selma, την οποία αργότερα παντρεύτηκε. Ένας αγρότης τους έκρυψε μέχρι την απελευθέρωση από τις σοβιετικές δυνάμεις, τον Ιούνιο του 1944.

Καταγραφή

Γνωρίζαμε ότι υπήρχαν ήδη Γερμανοί που είχαν σκοτωθεί. Ξέραμε ήδη ότι συνέβαινε αυτό, έτσι απλώς ελπίζαμε ότι δεν θα ερχόταν κανείς ξαφνικά σε κάποιο μέρος όπου δεν θα είχε λόγο να έλθει και να δει τι συμβαίνει. Εάν συνέβαινε αυτό, τότε ήμασταν όλοι νεκροί, χαμένοι. Έτσι, κατά κάποιο τρόπο είμασταν τυχεροί ως προς αυτό. Σκοτώσαμε τους Γερμανούς στα μέρη όπου δουλεύαμε και, ε, τα καταφέραμε ... όλα πήγαν σύμφωνα με το σχέδιο, μέχρι που φτάσαμε στην κύρια πύλη. Τώρα μπορούσαμε να... κάποιοι έτρεχαν ... έτρεχαν παντού, κι έτσι ολόκληρο το στρατόπεδο ήξερε ήδη τι συνέβαινε μέχρι τότε. Μερικοί λοιπόν πάτησαν σε νάρκες, σκοτώθηκαν. Άλλοι δεν έτρεξαν καθόλου. Τα παράτησαν. Δεν ήθελαν να τρέξουν. Απλά τα παράτησαν. Περίμεναν κάποιον να έρθει και να τους σκοτώσει. Όμως οι νεότεροι, οι περισσότεροι από αυτούς -και όποιος άλλος ήταν αρκετά θαρραλέος ώστε να τρέξει- έτρεχαν να φύγουν. Και τότε πολλοί έτρεξαν προς στην κύρια πύλη. Είχαμε αρχίσει τώρα να τρέχουμε και ήμασταν δίπλα σε έναν στρατώνα και τότε είδα τον [λοχία των SS Karl] Frenzel με ένα πολυβόλο, και άρχισε να πυροβολεί. Και ολοένα και περισσότεροι άρχισαν να τρέχουν και εγώ, ήθελα να μείνω πίσω γιατί φοβόμουν το πολυβόλο, και τότε σκέφτηκα, «Εδώ θα πεθάνουμε. Αλλά εκεί ίσως είναι καλύτερα». Τράβηξα λοιπόν τη Selma από το χέρι και αρχίσαμε να τρέχουμε και τότε μερικοί έπεσαν κάτω και, με κάποιο τρόπο, τα καταφέραμε να περάσουμε την πύλη.


Ετικέτες


  • US Holocaust Memorial Museum Collection
Προβολή αρχειακού υλικού

Thank you for supporting our work

We would like to thank The Crown and Goodman Family and the Abe and Ida Cooper Foundation for supporting the ongoing work to create content and resources for the Holocaust Encyclopedia. View the list of all donors.