Προσωπική ιστορία

Dallas Peyton

Ο Dallas Peyton από το Τούσον της Αριζόνα ήταν μέλος της 70ης Μεραρχίας Τεθωρακισμένων. Το 1945, μαζί με άλλα απελευθερωτικά στρατεύματα, εισήλθε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Νταχάου και συνάντησε κρατούμενους και αντίκρισε τις αποδείξεις των θηριωδιών.

Καταγραφή

Τα περισσότερα από αυτά που είδα εκεί ήταν τόσο φρικτά που τα έχει αποβάλει ο εγκέφαλός μου, υποθέτω το ένστικτο της αυτοσυντήρησης ή κάτι τέτοιο, και δεν θυμάμαι πολύ καλά τις λεπτομέρειες. Θυμάμαι πολύ έντονα δύο εικόνες. Η πρώτη ήταν όταν πλησιάζαμε που είδαμε ένα τραίνο γεμάτο κρατούμενους. Τελικά, αποδείχτηκε ότι δεν ήταν κρατούμενοι. Ήταν ένα τραίνο γεμάτο πτώματα που είχε σταλεί στο Νταχάου από το Μπούχενβαλντ, υποθέτω, για να τα βάλουν στους φούρνους του Νταχάου. Υπόθεση είναι αυτή. Η άλλη εικόνα ήταν στο χώρο του στρατοπέδου. Είδα δύο από αυτούς τους όρθιους σκελετούς να σέρνουν τα πόδια τους προσπαθώντας να πλησιάσουν. Απείχαν λίγα μέτρα, σταμάτησαν, κοιτάχτηκαν και, μετά, προσπάθησαν να τρέξουν και αγκαλιάστηκαν. Ήταν μάλλον συγγενείς ή πολύ καλοί φίλοι και μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν ήξεραν αν ζούσε ο άλλος. Κι όμως ήταν στην ίδια φυλακή ποιος ξέρει για πόσο καιρό. Αυτές τις δύο εικόνες τις θυμάμαι πολύ έντονα, αλλά πολλές άλλες όχι.


Αυτή η σελίδα είναι επίσης διαθέσιμη σε

Thank you for supporting our work

We would like to thank The Crown and Goodman Family and the Abe and Ida Cooper Foundation for supporting the ongoing work to create content and resources for the Holocaust Encyclopedia. View the list of all donors.