Προσωπική ιστορία

Edward Lessing

Ο Edward γεννήθηκε από εβραϊκή οικογένεια στη Χάγη. Το 1929, η οικογένειά του μετανάστευσε στις Ηνωμένες Πολιτείες. Επειδή ο πατέρας του δυσκολευόταν να βρει δουλειά, ο Edward και η οικογένειά του επέστρεψαν στην Ολλανδία το 1932. Ζούσαν στην πόλη Ντελφτ και είχαν ένα μικρό κατάστημα ενδυμάτων όταν ξέσπασε ο πόλεμος. Οι Γερμανοί εισέβαλαν στην Ολλανδία τον Μάιο του 1940. Θεσπίστηκαν αντι-εβραϊκά διατάγματα, τα οποία απέκτησαν τόσο μεγάλη βαρύτητα, ώστε οι Εβραίοι δεν μπορούσαν πλέον να είναι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων και υποχρεώνονταν να φορούν ένα κίτρινο σήμα μετά την 3η Μαΐου του 1942. Όταν ξεκίνησαν οι εκτοπισμοί Εβραίων στην Ολλανδία, ο Edward και η οικογένειά του κρύφτηκαν. Ο Edward προσποιήθηκε ότι δεν ήταν Εβραίος μέχρι το τέλος του πολέμου.

Καταγραφή

Και τότε, θεσπίστηκε ένα διάταγμα ότι έπρεπε να φοράμε ένα αστέρι. Όλοι οι Εβραίοι έπρεπε να φορούν ένα αστέρι εάν ήθελαν να βγουν από το σπίτι τους. Έτσι, η μητέρα μου έραψε αστέρια στα ρούχα μου. Και θυμάμαι ένα περιστατικό. Έχω έναν ξάδελφο. Ο ξάδελφός μου, ο Χανς, ζει τώρα στο Σπρίνγκφιλντ της Μασαχουσέτης. Είναι περίπου στην ηλικία μου και τότε μοιάζαμε αρκετά. Φορούσαμε και οι δύο το ίδιο πανωφόρι που είχαμε πάρει από το μαγαζί ενδυμάτων που είχε ο πατέρας μου. Έτσι, μοιάζαμε σαν δίδυμα αδέρφια. Και ο Χανς έλεγε συνέχεια: «Ας βγούμε έξω...ας πάμε μια βόλτα σαν να ήμασταν δίδυμα». Έτσι, φορέσαμε τις ίδιες κάλτσες, τα ίδια πουκάμισα, σχεδόν τα ίδια κασκόλ και περπατούσαμε σαν να ήμασταν δίδυμα. Και το διασκεδάζαμε...ήταν υπέροχο. Μόνο που εγώ είχα ένα αστέρι, ενώ εκείνος δεν είχε. Αυτή ήταν η μόνη διαφορά. Εκείνος, ε...η μαμά του...η μητέρα του, η θεία μου η Clara δεν είχε παντρευτεί Εβραίο. Έτσι, ο Hans ήταν μόνο κατά το ήμισυ Εβραίος. Και θυμάμαι που περπατούσαμε στο Ντελφτ και μία φορά μας σταμάτησε στο δρόμο ένας Γερμανός. Ήταν η μοναδική φορά που με άγγιξε Γερμανός. Αυτός ο Γερμανός με σταμάτησε. Αυτός ο Γερμανός μάς σταμάτησε ενώ...ενώ φορούσαμε τα ίδια πανωφόρια. Και ο Γερμανός είπε στον ξάδελφό μου, τον Hans, «Τι κάνεις εσύ με αυτόν τον Εβραίο;». Και εγώ του είπα: «Είναι ξάδελφός μου». Και τότε ο Γερμανός με χαστούκισε δυνατά και έπεσα στο έδαφος. Να έτσι...παφ!...και είπε κάτι σαν «Βρωμοεβραίε!». Και έπειτα είπε στον ξάδελφό μου, «Να...μη σε ξαναδώ ποτέ να περπατάς μαζί του. Μαζί με έναν Εβραίο».


  • US Holocaust Memorial Museum Collection
Προβολή αρχειακού υλικού

Αυτή η σελίδα είναι επίσης διαθέσιμη σε

Thank you for supporting our work

We would like to thank The Crown and Goodman Family and the Abe and Ida Cooper Foundation for supporting the ongoing work to create content and resources for the Holocaust Encyclopedia. View the list of all donors.