Προσωπική ιστορία

Hanne Hirsch Liebmann

Η οικογένεια της Hanne είχε φωτογραφικό στούντιο. Τον Οκτώβριο του 1940, η ίδια και άλλα μέλη της οικογένειας μεταφέρθηκαν στο στρατόπεδο Gurs στη Νότια Γαλλία. Τον Σεπτέμβριο του 1941, η Εταιρεία Αρωγής των Παιδιών (OSE) διέσωσε την Hanne, η οποία κρύφτηκε σε ένα ορφανοτροφείο στο Le Chambon-sur-Lignon. Η μητέρα της χάθηκε στο Άουσβιτς. Το 1943, η Hanne εξασφάλισε πλαστά έγγραφα και μετέβη στην Ελβετία. Παντρεύτηκε στη Γενεύη το 1945 και απέκτησε μια κόρη το 1946. Το 1948, έφτασε στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Καταγραφή

Μια κοινωνική λειτουργός από την OSE [Oeuvre de Secours aux Enfants] ήρθε να δει τη μητέρα μου και της εξήγησε ότι υπήρχε ένα χωριό...ε...το Le Chambon...που προσπαθούσε να βοηθήσει τα νεαρά άτομα, να τα βγάλει από το στρατόπεδο και, εάν συμφωνούσε, να με αφήσει να φύγω. Και η μητέρα μου τότε με ρώτησε εάν ήθελα να πάω και εγώ της είπα: «Φυσικά». Και εκείνη ποτέ δεν είπε «...θα μου λείψεις. Δεν θέλω να φύγεις...δεν θέλω να πας εκεί». Ή τίποτα τέτοιο. Με άφησε να φύγω. Με αγαπούσε αρκετά ώστε να με αφήσει να φύγω. Γιατί υπήρχαν και γονείς που δεν ήθελαν. Μη με κοιτάτε. Ναι, υπήρχαν και γονείς που δεν άφησαν τα παιδιά τους να φύγουν. Όσο απίστευτο και αν φαίνεται, τα ήθελαν μαζί τους. Εμένα η μητέρα μου με άφησε να φύγω και...μαζί με άλλα έξι παιδιά, εφήβους, ξεκινήσαμε στις αρχές Σεπτεμβρίου του 1941 για το Le Chambon. Και το Le Chambon ήταν, φυσικά, παράδεισος. Ήμασταν ελεύθεροι. Ζούσαμε σε ένα σπίτι, όσο πρωτόγονο κι αν ήταν, δεν έπαυε να είναι σπίτι. Ε...το φαγητό, φυσικά, ήταν πολύ καλύτερο. Μάλιστα, στις αρχές δεν μπορούσαμε να φάμε όλο το ψωμί που μας έδιναν. Όχι ότι ήταν υπερβολική η ποσότητα του ψωμιού, αλλά ήταν πολύ περισσότερο από όσο μπορούσαμε να φάμε. Κι έτσι, το φρυγανίζαμε ώστε να γίνει αρκετά σκληρό, πολύ σκληρό και το τυλίγαμε σε μικρά δέματα και τα στέλναμε πίσω στο στρατόπεδο, επειδή η διαρκής ανησυχία μας ήταν τι συνέβαινε εκεί. Και, όλοι μας, φτιάχναμε μικρά δέματα και τους τα στέλναμε.


  • US Holocaust Memorial Museum Collection
Προβολή αρχειακού υλικού

Αυτή η σελίδα είναι επίσης διαθέσιμη σε

Thank you for supporting our work

We would like to thank The Crown and Goodman Family and the Abe and Ida Cooper Foundation for supporting the ongoing work to create content and resources for the Holocaust Encyclopedia. View the list of all donors.