Προσωπική ιστορία

Τζον Ντολιμπουά

Ο Τζον Ντολιμπουά μετανάστευσε στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1931, σε ηλικία 13 ετών. Μετά την αποφοίτησή του από το κολέγιο, ο Ντολιμπουά κατετάγη στην 16η Μεραρχία Τεθωρακισμένων του στρατού των ΗΠΑ. Επειδή γνώριζε άπταιστα Γερμανικά, ανέλαβε δράση στις στρατιωτικές υπηρεσίες πληροφοριών. Προς το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, επέστρεψε στην Ευρώπη με αυτήν την ιδιότητα. Ο Ντολιμπουά ανέκρινε Γερμανούς αιχμαλώτους πολέμου, μεταξύ των οποίων υψηλόβαθμα στελέχη των Ναζιστικών δυνάμεων, στα πλαίσια της προετοιμασίας των δικών εγκληματιών πολέμου που πραγματοποιήθηκαν μετά τη λήξη του πολέμου. Αργότερα διορίστηκε πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Λουξεμβούργο, τη χώρα καταγωγής και γενέτειρά του.

Καταγραφή

Έρχεται λοιπόν αυτός ο Gilbert... Λίγο μετά καταφτάνει ο Douglas, ένας ψυχίατρος των φυλακών, ο οποίος εργάζεται κυρίως για κάποιο ίδρυμα, νομίζω το Ινστιτούτο Ντρέξελ και είχε αναλάβει την ψυχιατρική αξιολόγηση των κρατουμένων. Βέβαια, οι πληροφορίες αυτές θα ήταν χρήσιμες και στο στρατοδικείο, γιατί θα βοηθούσαν τις δικαστικές αρχές να καταλάβουν ορισμένα πράγματα. Για αυτόν το λόγο, ο ψυχίατρος των φυλακών έγινε ένα πολύ σημαντικό πρόσωπο. Μόνο που δεν ήξερε καθόλου Γερμανικά. Μετά έμαθαν ότι είχα σπουδάσει ψυχολογία στο κολέγιο, επομένως γνώριζα την ορολογία, με αποτέλεσμα να με χρησιμοποιήσουν ως διερμηνέα για την ανάλυση Ρόρσαχ πράγμα το οποίο μου άρεσε πολύ, ήταν πολύ ευχάριστο. Ο ψυχίατρος μου έδινε τις ερωτήσεις και εγώ έκανα τη διερμηνεία, μετέφραζα και του παρέδιδα τις απαντήσεις. Μετά από μια συνέντευξη, μου ζητούσε να γράψω την άποψή μου. "Ποια είναι η γνώμη σου για αυτό;" Κι εγώ θα έγραφα τη δική μου, μη επιστημονική εκτίμηση για την προσωπικότητα του κρατούμενου. Ο ψυχίατρος συνδύαζε την εκτίμησή μου με τη δική του τεχνική και επιστημονική ανάλυση. Με αυτό τον τρόπο προέκυπτε μια αρκετά έξυπνη και ολοκληρωμένη έκθεση. Ο μέσος αναγνώστης δε θα μπορούσε να κατανοήσει την έκθεση του ψυχίατρου αν ήταν καθαρά επιστημονική και προφανώς δε θα έφερνε κάποιο αποτέλεσμα.


Ετικέτες


  • US Holocaust Memorial Museum
Προβολή αρχειακού υλικού

Αυτή η σελίδα είναι επίσης διαθέσιμη σε

Thank you for supporting our work

We would like to thank The Crown and Goodman Family and the Abe and Ida Cooper Foundation for supporting the ongoing work to create content and resources for the Holocaust Encyclopedia. View the list of all donors.