Προσωπική ιστορία

John Komski

Ο John, ο οποίος γεννήθηκε από μια μη εβραϊκή οικογένεια Πολωνών, αποφοίτησε από μια σχολή καλών τεχνών. Μετά την εισβολή των Γερμανών στην Πολωνία, την 1η Σεπτέμβρη του 1939, ο John βρισκόταν στην Κρακοβία. Τα τρόφιμα άρχισαν να λιγοστεύουν στην Κρακοβία και οι άνθρωποι σχημάτιζαν μεγάλες ουρές περιμένοντας να λάβουν ό,τι είδους τρόφιμα υπήρχαν διαθέσιμα. Ο John αποφάσισε να συμμετάσχει στην αντίσταση κατά των Γερμανών. Στις αρχές του 1940, ο John και δύο άλλοι φίλοι του ένιωσαν ότι βρίσκονταν σε κίνδυνο και προσπάθησαν να δραπετεύσουν με προορισμό τη Γαλλία. Ο John συνελήφθη κατά την απόπειρα απόδρασής του. Επέζησε της φυλάκισής του στο στρατόπεδο του Άουσβιτς, όπου καταχωρήθηκε ως πολιτικός κρατούμενος και η στολή του έφερε το διακριτικό σήμα του κόκκινου τριγώνου.

Καταγραφή

Αρχικά, που λέτε, ήμουν στην Κρακοβία, ε..αφού είχα έρθει μερικές μέρες μετά τον πόλεμο. Και η ζωή εκεί ήταν γεμάτη δυστυχία, αφού ε...δεν υπήρχε καθόλου φαγητό. Ε...έπρεπε να φύγουμε. Για να αγοράσω ένα καρβέλι ψωμί έπρεπε να σηκωθώ από τις τέσσερις τα ξημερώματα, να πάω στο φούρνο και να σταθώ αρκετές ώρες στην ουρά προτού καταφέρω να πάρω ένα καρβέλι ψωμί. Δεν υπήρχε τίποτα που να μπορούσε κανείς να αγοράσει αμέσως. Και, φυσικά, ε, υπήρχε και το θέαμα όλων εκείνων, ε, των στρατιωτών που έτρεχαν πέρα-δώθε...ξέρετε, στους δρόμους. Την πρώτη συνάντησή μου με τους στρατιώτες την είχα, ξέρετε, όταν...ε, όταν με σταμάτησε κάποιος από αυτούς στο δρόμο και είχα την εντύπωση ότι ήθελε να μου κάνει κάποια ερώτηση ή κάτι τέτοιο, εκείνος όμως με κλώτσησε, έτσι, χωρίς λόγο και ε... τότε ήταν που κατάλαβα ότι η Πολωνία βρισκόταν σε πόλεμο, ότι η χώρα μας ήταν υπό την κατοχή τους, ότι τα πράγματα δεν ήταν πλέον φυσιολογικά...καταλαβαίνετε. Και τότε αυτό μου φάνηκε τόσο άδικο, ξέρετε, το ότι με χτύπησε. Δεν του είχα κάνει τίποτα και το θυμάμαι έντονα, το θυμάμαι τόσο έντονα, σαν να μην έχει περάσει ούτε μια μέρα.


  • US Holocaust Memorial Museum Collection
Προβολή αρχειακού υλικού

Αυτή η σελίδα είναι επίσης διαθέσιμη σε

Thank you for supporting our work

We would like to thank The Crown and Goodman Family and the Abe and Ida Cooper Foundation for supporting the ongoing work to create content and resources for the Holocaust Encyclopedia. View the list of all donors.