Προσωπική ιστορία

Kurt Klein

Καθώς η αντι-εβραϊκή πολιτική των Ναζί άρχισε να εντείνεται, η οικογένεια του Kurt αποφάσισε να εγκαταλείψει τη Γερμανία. Ο Kurt έφυγε για τις Ηνωμένες Πολιτείες το 1937, όμως οι γονείς του δεν μπόρεσαν να φύγουν προτού ξεσπάσει ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος. Οι γονείς του Kurt μεταφέρθηκαν τελικά στο Άουσβιτς, στη γερμανοκρατούμενη Πολωνία. Το 1942, ο Kurt κατετάγη στον στρατό των Ηνωμένων Πολιτειών και εκπαιδεύτηκε στη στρατιωτική κατασκοπία. Στην Ευρώπη, ανέκρινε αιχμαλώτους πολέμου. Τον Μάιο του 1945, πήρε μέρος στην παράδοση ενός χωριού στην Τσεχοσλοβακία και επέστρεψε την επόμενη μέρα για να βοηθήσει περισσότερες από 100 Εβραίες που είχαν εγκαταλειφθεί εκεί κατά τη διάρκεια μιας πορείας θανάτου. Η μελλοντική σύζυγος του Kurt, Gerda, ήταν μία από τις γυναίκες σε αυτήν την ομάδα.

Καταγραφή

Γινόταν ολοένα και πιο ξεκάθαρο ότι...οι Εβραίοι έπρεπε να φύγουν, εάν τους δεχόταν κανείς, και δεν ήταν πολλές οι χώρες που τους δέχονταν. Δεν ήταν και τόσο εύκολο, όμως, ειδικά οι νέοι...ε, όλοι συμβούλευαν τους νέους να φύγουν, επειδή προφανώς δεν υπήρχε κανένα απολύτως μέλλον για αυτούς στη Γερμανία. Κι έτσι κι εμείς φτάσαμε σε αυτό το συμπέρασμα, ότι εγώ – και επειδή είχαμε μερικούς συγγενείς στις ΗΠΑ, ότι ήταν λογικό να πάω εκεί. Ε...ήμουν τυχερός και γνωρίζω εκ των υστέρων ότι αυτό ήταν που μου έσωσε τη ζωή. Η αδερφή μου, που ήταν μεγαλύτερη από εμένα, σπούδαζε τότε σε σχολή νοσηλευτριών στη Γερμανία, όμως και εκείνη αποφάσισε, φυσικά, ότι ήταν ώρα να φύγουμε. Κάποιος εγγυήθηκε για εκείνη ώστε να μπορέσει να φύγει και έφτασε εδώ ένα χρόνο πριν από εμένα και, εάν δεν ήταν εκείνη εδώ, δεν θα είχα καταφέρει να ξεφύγω, επειδή κατάφερε και βρήκε ανθρώπους και τους ζήτησε τα απαραίτητα χαρτιά που χρειαζόταν κάποιος εκείνες τις ημέρες, μια ένορκη βεβαίωση υποστήριξης. Κι έτσι, το έκανε αυτό για εμένα και, το 1937, κατάφερα να φύγω και να έρθω στο Μπάφαλο, όπου ζούσε τότε η αδελφή μου και, ε, πολλοί άλλοι συγγενείς μας, ανάμεσα σε αυτούς και ένας θείος και μια θεία μου και η κόρη τους, στο σπίτι των οποίων έμενα τα πρώτα χρόνια, όταν ήρθα στο Μπάφαλο.


  • US Holocaust Memorial Museum Collection
Προβολή αρχειακού υλικού

Αυτή η σελίδα είναι επίσης διαθέσιμη σε

Thank you for supporting our work

We would like to thank The Crown and Goodman Family and the Abe and Ida Cooper Foundation for supporting the ongoing work to create content and resources for the Holocaust Encyclopedia. View the list of all donors.