Προσωπική ιστορία

Murray Pantirer

Οι Γερμανοί κατέλαβαν την Κρακοβία το 1939. Η οικογένεια του Murray κλείστηκε στο γκέτο της Κρακοβίας μαζί με τον υπόλοιπο εβραϊκό πληθυσμό της πόλης. Το 1942, ο Murray και ο αδελφός μεταφέρθηκαν για καταναγκαστική εργασία στο κοντινό στρατόπεδο Plaszow. Τον Μάιο του 1944, ο αδελφός του μεταφέρθηκε στο Άουσβιτς και ο Murray στάλθηκε στο στρατόπεδο Gross-Rosen στη Γερμανία. Ο Murray μεταφέρθηκε αργότερα στο Bruennlitz, στη Σουδητία, σε καταναγκαστική εργασία για τον Γερμανό βιομήχανο Oskar Schindler. Ο Schindler βοήθησε τους Εβραίους που εργάζονταν για αυτόν να επιβιώσουν στον πόλεμο. Ο Murray απελευθερώθηκε το 1945.

Καταγραφή

Ήρθα στην Κρακοβία, και μπήκα στο διαμέρισμά μου, και είπα στη γυναίκα αμέσως «Δεν θέλω τίποτα απολύτως από αυτό το διαμέρισμα». Όλα ... τα πάντα μέσα σε αυτό το διαμέρισμα ανήκαν σε μας. Δεν με ένοιαζε για αυτό. «Το μόνο που θέλω είναι να γράψω ένα μικρό σημείωμα. Αν κάποιος από την οικογένειά μου, αν τυχόν επιζήσει κάποιος από θαύμα, είμαι ο δεύτερος γιος του Leyzer Pantirer - εγώ επέζησα. Και εγγράφομαι στην εβραϊκή κοινότητα της Κρακοβίας. Πού θα είμαι, δεν ξέρω, αλλά ...» Είπε εκείνη λοιπόν «Κάτσε, πιες ένα τσάι». Έστειλε τον γιο της στην πολιτοφυλακή. Η πολιτοφυλακή ήρθε και είπε «Γιατί ήρθες εδώ να κάνεις φασαρίες»; Εγώ είπα «Τι είδους φασαρία έκανα; Θέλω απλά να δηλώσω τη διεύθυνσή μου, το διαμέρισμά μου, θέλω να δηλώσω το όνομά μου». Και έπειτα, όπως σας έχω πει, είχαμε κάποια πράγματα, και αρχίζαμε λοιπόν να τα πουλάμε στον δρόμο, έτσι είτε έλεγαν «My nie kupujemu u zydov! - δεν αγοράζουμε πράγματα από Εβραίο», είτε λένε «Κοιτάξτε, είπαν ότι τους σκότωσαν. Κοιτάξτε πόσοι πολλοί είναι». Ήμουν λοιπόν - ανάμεσα σε χιλιάδες, υπήρχαν δύο ή τρία Εβραιόπουλα που προσπαθούσαν να ανταλλάξουν, ε, πράγματα που δεν χρειάζονταν για τα προς το ζην. Δεν μας ήθελαν. Και στα αυτιά μου συνεχώς έλεγαν «Zydy do Palestuny - Εβραίε, πήγαινε στην Παλαιστίνη».


Ετικέτες


  • US Holocaust Memorial Museum Collection
Προβολή αρχειακού υλικού

Αυτή η σελίδα είναι επίσης διαθέσιμη σε

Thank you for supporting our work

We would like to thank The Crown and Goodman Family and the Abe and Ida Cooper Foundation for supporting the ongoing work to create content and resources for the Holocaust Encyclopedia. View the list of all donors.