Személyes történet

Ruth Moser Borsos

Ruth 1938-ban, a kristályéjszaka után Hollandiába költözött. Neki és apjának engedélyezték, hogy hajóval az Egyesült Államokba utazzanak, de Németország 1940 májusában megszállta Hollandiát, és nem tudtak elmenni. Ruth-t 1943-ban a westerborki táborba, majd 1944-ben a németországi bergen-belseni táborba deportálták. Miután a szövetségesekkel meghiúsult egy fogolycsere, Ruth-t a svájci határ közelében tartották fogva, végül francia csapatok szabadították fel 1945-ben.

szöveg

A táborban dolgoztattak minket, igazán értelmetlen munkát végeztünk. Homokot kellett vinnünk egyik helyről a másikra. Nem volt semmi értelme, de meg kellett csinálnunk, és ahogy telt az idő, különféle feladatokat kellett elvégeznünk. Engem egy olyan helyre osztottak be, ahol ruhát varrtunk… azt nem tudom pontosan, hogy kinek. Egész nap ezt csináltuk. Néha… Aztán dolgoztam egy holland náci tanyáján. Disznóólakat tisztítottunk. A tanyáján dolgoztatott minket, takarítottunk, rendet raktunk. A krumpliföldön is kellett dolgoznunk, meg ilyesmi… a rabszolgái voltunk. Hasznot húzott abból, hogy közel volt a tábor, és náciként összejátszott a németekkel. És mi cserébe felvizezett levest kaptunk, amit az udvaron, a csirkék között ülve ettünk meg. Ez volt az ételünk az egész napra.


  • US Holocaust Memorial Museum Collection
Gyűjteményi infomációk megtekintése

Az oldal megtekinthető a következő nyelveken

Thank you for supporting our work

We would like to thank The Crown and Goodman Family and the Abe and Ida Cooper Foundation for supporting the ongoing work to create content and resources for the Holocaust Encyclopedia. View the list of all donors.