Προσωπική ιστορία

Tina Strobos

Η Tina ήταν φοιτήτρια Ιατρικής όταν εισέβαλαν οι Γερμανοί στην Ολλανδία το Μάιο του 1940. Η ίδια και μέλη της αδελφότητάς της προσχώρησαν στην αντίσταση και έκρυβε Εβραίους στο σπίτι της από την αρχή του πολέμου. Η Tina βρήκε κρησφύγετα για Εβραιόπουλα, πλαστογράφησε διαβατήρια και έδρασε ως αγγελιοφόρος για την αντίσταση.

Καταγραφή

Όταν αρχίσαμε να φιλοξενούμε άτομα, συνειδητοποιήσαμε ότι θα έπρεπε να μπορούν να φύγουν αν ερχόταν η Γκεστάπο. Έτσι, στον πρώτο όροφο είχαμε ένα ηλεκτρικό κουμπί που άνοιγε την πόρτα και μπορούσες να κοιτάξεις από ένα παράθυρο στην πόρτα και να δεις ποιος έμπαινε. Και είχαμε και ένα συναγερμό που χτυπούσαμε για τον τρίτο όροφο, ώστε αυτοί που έμεναν στον τρίτο όροφο μπορούσαν να βγουν από το παράθυρο στην υδρορροή και να εξαφανιστούν και να πάνε στη σοφίτα στο πίσω μέρος του σπιτιού, του σχολείου που ήταν μεσοτοιχία με εμάς. Υπήρχαν δύο, ένα μπροστά, μέρος του οποίου ήταν σχολείο, είχαν αυτήν την πτέρυγα, εμείς είχαμε αυτήν την πτέρυγα, και πίσω ήταν το σχολείο πίσω από την αυλή, και υπήρχε μια σοφίτα στην οποία είχαμε πρόσβαση. Οπότε μπορούσαν να πάνε να κρυφτούν εκεί. Και αυτό είχαμε ως δρόμο διαφυγής. Και είχαμε κάνει δοκιμές, πώς να βγαίνουν από το παράθυρο εκεί αθόρυβα και πολύ γρήγορα. Κάποια στιγμή κάποιος ήρθε και είπε, «Είμαι ένας ξυλουργός από την αντίσταση.» Είχε εργαλεία μαζί του και έμοιαζε πολύ ειλικρινής και αξιόπιστος και τον εμπιστευτήκαμε. Η μητέρα μου είπε, «Τον ξέρεις;» Κι εγώ της είπα, «Όχι, αλλά ας τον αφήσουμε να φτιάξει μια κρυψώνα.» Κι έφτιαξε μια τόσο καλή κρυψώνα που όποτε επιστρέφω σε εκείνο το σπίτι, δυσκολεύομαι να τη βρω. Αλλά, δεν χωράει πολλά άτομα, δύο με τρία, στοιβαγμένοι ο ένας δίπλα στον άλλον.


Ετικέτες


  • US Holocaust Memorial Museum Collection
Προβολή αρχειακού υλικού

Thank you for supporting our work

We would like to thank The Crown and Goodman Family and the Abe and Ida Cooper Foundation for supporting the ongoing work to create content and resources for the Holocaust Encyclopedia. View the list of all donors.