Személyes történet

Tina Strobos

Tina orvostanhallgató volt, amikor a németek megszállták Hollandiát 1940 májusában. Diákegyesületével csatlakozott az ellenállási mozgalomhoz, és zsidókat bújtatott a házában a háború kezdetétől. Tina rejtekhelyeket talált zsidó gyermekeknek, útleveleket hamisított és az ellenállási mozgalom futáraként szolgált.

szöveg

Amikor elkezdtünk embereket befogadni, rájöttünk, hogy valahogy el kell menekülniük, ha jön a Gestapo. Az első emeleten egy elektromos gombbal nyílt az ajtó, hogy rá lehessen nézni az ablakból keresztül az alsó szinten lévő ajtóra az első emeletről, és látni lehessen, hogy ki jön be. Ezenkívül volt még egy riasztónk is, amit megcsengettünk a harmadik emeleten, hogy az ott lévő emberek kimászhassanak az ablakon az ereszre. Aztán elbújtak, és a ház hátuljában lévő padlásra mentek, ami a velünk egybeépített iskolához tartozott. Két részből állt, az egyik része egy iskola volt, az övék volt az a szárny, a miénk volt ez a szárny, és hátul pedig az iskola volt az udvar mögött, és ott volt egy padlás, ahová be tudtunk menni. Így ott el tudtak rejtőzni. És volt egy menekülési útvonalunk. Gyakoroltunk, hogyan tudunk kimenni az ablakon és bemászni oda halkan és nagyon gyorsan. Egyszer jött egy ember és ezt mondta: „Ács vagyok, és az ellenálló mozgalom tagja.” Szerszámok voltak nála, és olyan őszintének és megbízhatónak tűnt, hogy hittünk neki. Édesanyám ezt mondta: „Ismered ezt az embert?” Azt mondtam: „Nem, de hadd csináljon egy rejtekhelyet.” Olyan jó rejtekhelyet készített, hogy amikor visszamegyek abba a házba, még mindig nagyon nehéz megtalálnom. Azonban nem fért el túl sok ember, kettő vagy három, szorosan egymás mellett ülve.


Bejelölések


  • US Holocaust Memorial Museum Collection
Gyűjteményi infomációk megtekintése

Az oldal megtekinthető a következő nyelveken

Thank you for supporting our work

We would like to thank The Crown and Goodman Family and the Abe and Ida Cooper Foundation for supporting the ongoing work to create content and resources for the Holocaust Encyclopedia. View the list of all donors.