Προσωπική ιστορία

Tomasz (Toivi) Blatt

Ο Tomasz γεννήθηκε σε εβραϊκή οικογένεια στην Izbica. Μετά την έναρξη του πολέμου το Σεπτέμβριο του 1939, οι Γερμανοί ίδρυσαν ένα γκέτο στην Izbica. Η εργασία του Tomasz σε ένα συνεργείο αρχικά τον προστάτευε από τις επιχειρήσεις-σκούπα στο γκέτο. Το 1942, αποπειράθηκε να δραπετεύσει στην Ουγγαρία με πλαστά έγγραφα. Τον έπιασαν, αλλά κατάφερε να επιστρέψει στην Izbica. Τον Απρίλιο του 1943, ο ίδιος και η οικογένειά του απελάθηκαν στο Σόμπιμπορ. Ο Tomasz δραπέτευσε κατά την εξέγερση του Σόμπιμπορ. Κρύφτηκε και εργάστηκε ως αγγελιοφόρος στην πολωνική αντίσταση.

Καταγραφή

Είμαι σίγουρος ότι όταν βρίσκονταν στους θαλάμους αερίων δεν το πίστευαν. Όταν έβγαιναν τα πρώτα αέρια, πιθανόν να μην συνειδητοποιούσαν τι τους συνέβαινε. Αφού τέλειωσα με το κουρέματα μαλλιών, μας είπαν να βγούμε έξω. Επέστρεφα ακόμη εκεί που ήταν οι κοιτώνες μας όταν άκουσα τη μηχανή, τη μηχανή των αερίων να δουλεύει. Τη μηχανή των αερίων, το ουρλιαχτό. Άρχισαν… πολύ δυνατά… Τα «Αχ» ήταν πολύ δυνατά, πιο δυνατά κι από τη μηχανή. Είχαν μια μεγάλη μηχανή. Μετά από 15 λεπτά περίπου πιο σιγά… πιο σιγά… και τέλος, σιγή. Αυτό ήταν το Σόμπιμπορ.


Ετικέτες


  • US Holocaust Memorial Museum Collection
Προβολή αρχειακού υλικού

Αυτή η σελίδα είναι επίσης διαθέσιμη σε

Thank you for supporting our work

We would like to thank The Crown and Goodman Family and the Abe and Ida Cooper Foundation for supporting the ongoing work to create content and resources for the Holocaust Encyclopedia. View the list of all donors.