Személyes történet

Tomasz (Toivi) Blatt

Tomasz egy zsidó családba született Izbicában. Miután 1939 szeptemberében kitört a háború, a németek létrehoztak egy gettót Izbicában. Tomasz egy autószervizben dolgozott, ezért eleinte nem gyűjtötték be a gettóba. 1942-ben megpróbált Magyarországra menekülni, hamis papírokkal. Elfogták, de sikerült visszatérnie Izbicába. 1943-ban a családjával együtt Sobiborba deportálták. Tomasz a sobibori lázadás közben elmenekült. Elrejtőzött, és futárként dolgozott a lengyel ellenállásban.

szöveg

Biztos vagyok benne, hogy amikor a gázkamrákban voltak, nem hitték el. Amikor a gáz elkezdett beszivárogni, valószínűleg nem… értették, hogy mi történik velük. Miután levágtam a hajukat, ki kellett mennünk, és… miközben visszafelé mentem… a táborba, ahol a barakkunk volt, már hallottam a motort, a gázmotor magas hangját működés közben… Tudja, a gázmotorból, a sikítást. Elkezdtek sikítani… nagyon hangosan kezdték, valahogy így: „Áááá…” Nagyon hangosan, hangosabban, mint a motor. Hatalmas motort használtak. Körülbelül 15 perccel később leállították… addig járt, amíg csend nem lett. Ez történt Sobiborban.


Bejelölések


  • US Holocaust Memorial Museum Collection
Gyűjteményi infomációk megtekintése

Az oldal megtekinthető a következő nyelveken

Thank you for supporting our work

We would like to thank The Crown and Goodman Family and the Abe and Ida Cooper Foundation for supporting the ongoing work to create content and resources for the Holocaust Encyclopedia. View the list of all donors.