Προσωπική ιστορία

Vladka (Fagele) Peltel Meed

Η Vladka ανήκε στο κίνημα νεολαίας Zukunft («Μέλλον») του Μπουντ (Bund/το εβραϊκό σοσιαλιστικό κόμμα). Συμμετείχε ενεργά στην αντίσταση του γκέτο της Βαρσοβίας ως μέλος της Εβραϊκής Αντιστασιακής Οργάνωσης (ZOB). Τον Δεκέμβριο του 1942, μπήκε λαθραία στην Άρια, πολωνική πλευρά της Βαρσοβίας για να προσπαθήσει να πάρει όπλα και να βρει κρησφύγετα για παιδιά και ενήλικες. Έγινε αγγελιοφόρος της εβραϊκής αντίστασης καθώς και των Εβραίων που βρίσκονταν σε στρατόπεδα, δάση και άλλα γκέτο.

Καταγραφή

Νόμιζα ότι, στα αλήθεια, είχαν τελειώσει όλα. Ότι ήρθε το τέλος. Δεν σκεφτόμουν τον εαυτό μου, ότι θα ζήσω ή ότι η ζωή θα συνεχιστεί ή ότι θα γνωρίσω ανθρώπους ή...ήταν το τέλος. Μερικές φορές...θύμωνα με τον εαυτό μου επειδή έμεινα εδώ, γιατί δεν πήγα εκεί; Έπρεπε να είχα πάει εκεί. Αυτή ήταν η θέση μου, να είμαι μαζί τους. Ήμουν συνεχώς μαζί τους. Ζούσα μόνο για αυτούς και για εμένα είχαν τελειώσει όλα. Φυσικά, ήταν πολύ επίπονο όταν πήγαινα εκεί σαν ένα κορίτσι από την Πολωνία, και άκουγα τον περίγυρο, πώς μιλούσαν για τα άτομα που ήταν εκεί...ότι... ήταν καλό που θα είχαν τέτοιο τέλος. Καλό από την άποψη ότι τουλάχιστον οι Γερμανοί τους ξεφορτώνονταν με αυτόν τον τρόπο. Δεν ήταν όλοι οι Πολωνοί έτσι, όμως τα άκουγες όλα αυτά. Γύρω από τους τοίχους του γκέτο, αντί να είμαι μέρος αυτού που συνέβαινε εκεί μέσα και, εξάλλου, ήταν γείτονές μας για τόσα πολλά χρόνια. Δεν ένιωθα ούτε...αλληλεγγύη, αλλά ούτε πόνο, ούτε συμπόνια για αυτούς τους ανθρώπους που εκείνοι γνώριζαν τόσα χρόνια και που ζούσαν σε διπλανά σπίτια βλέποντας ότι όλα θα καίγονταν, θα καταστρέφονταν. Οπότε υπήρχε πόνος. Πολύς πόνος.


  • US Holocaust Memorial Museum Collection
Προβολή αρχειακού υλικού

Αυτή η σελίδα είναι επίσης διαθέσιμη σε

Thank you for supporting our work

We would like to thank The Crown and Goodman Family and the Abe and Ida Cooper Foundation for supporting the ongoing work to create content and resources for the Holocaust Encyclopedia. View the list of all donors.