Προσωπική ιστορία

Vladka (Fagele) Peltel Meed

Η Vladka ανήκε στο κίνημα νεολαίας Zukunft («Μέλλον») του Μπουντ (Bund/το εβραϊκό σοσιαλιστικό κόμμα). Συμμετείχε ενεργά στην αντίσταση του γκέτο της Βαρσοβίας ως μέλος της Εβραϊκής Αντιστασιακής Οργάνωσης (ZOB). Τον Δεκέμβριο του 1942, μπήκε λαθραία στην Άρια, πολωνική πλευρά της Βαρσοβίας για να προσπαθήσει να πάρει όπλα και να βρει κρησφύγετα για παιδιά και ενήλικες. Έγινε αγγελιοφόρος της εβραϊκής αντίστασης καθώς και των Εβραίων που βρίσκονταν σε στρατόπεδα, δάση και άλλα γκέτο.

Καταγραφή

Όταν γινόταν ο εκτοπισμός και εκείνη [η μητέρα της Vladka] μεταφερόταν μαζί με τον αδερφό μου, εγώ ήμουν...ήθελα να φύγω από το «Umschlagplatz» [το σημείο συγκέντρωσης], καταλαβαίνετε, νόμιζα ότι ίσως θα μπορούσα να δωροδοκήσω έναν από τους αστυνομικούς στο σπίτι μας. Ό,τι είχα, είχα ένα μικρό ρολόι και κάτι άλλα πράγματα και, μερικές φορές οι αστυνομικοί μπορούσαν να βγάλουν άτομα από το «Umschlagplatz». Και πήγα σ’ εκείνον, όμως δεν τα κατάφερα και, τελικά, αποφάσισα να πάω μαζί τους. Τους είπα ότι θα ήμουν μαζί τους, όταν θα μεταφέρονταν και πήγα πίσω στο «Umschlagplatz», όμως δεν μπορούσα με κάποιο τρόπο να αποφασίσω και δεν μπορούσα να πάω εκεί, επειδή ήξερα από την αντίσταση ότι αυτή η μεταφορά δεν οδηγούσε σε κανένα άλλο μέρος. Και δεν ξέρω αν έφταιγε ότι ήμουν νέα, αλλά δεν πήγα μαζί της και ακόμα και σήμερα με πονάει αυτό. Και πήγε με τον μικρό μου αδερφό, το ξέρω αυτό από το «Umschlagplatz», επειδή εκείνος έστειλε σημείωμα ότι, ότι πεινάνε και ότι πηγαίνουν –εκείνη την περίοδο έδιναν στους ανθρώπους ψωμί και μαρμελάδα πριν μπουν στα τρένα, για να τους κάνουν να πιστέψουν ότι θα μεταφέρονταν σε κάποια άλλη πόλη, όμως η αλήθεια ήταν ότι τους πήγαιναν στο στρατόπεδο Τρεμπλίνκα, στους θαλάμους αερίων.


Ετικέτες


  • US Holocaust Memorial Museum Collection
Προβολή αρχειακού υλικού

Αυτή η σελίδα είναι επίσης διαθέσιμη σε

Thank you for supporting our work

We would like to thank The Crown and Goodman Family and the Abe and Ida Cooper Foundation for supporting the ongoing work to create content and resources for the Holocaust Encyclopedia. View the list of all donors.