Ο Wallace και η οικογένειά του ήταν Πολωνοί καθολικοί. Ο πατέρας του ήταν χημικός μηχανικός και η μητέρα του καθηγήτρια. Οι Γερμανοί κατέλαβαν το Κίλτσε το 1939. Ο Wallace υπήρξε μάρτυρας των πογκρόμ κατά των Εβραίων το 1942. Ο Wallace ήταν ενεργό μέλος της αντιναζιστικής αντίστασης και λειτουργούσε ως αγγελιαφόρος μεταξύ ομάδων ανταρτών. Το 1946, στην απελευθερωμένη Πολωνία, ο Wallace υπήρξε μάρτυρας του πογκρόμ του Κίλτσε. Επανασυνδέθηκε με τον πατέρα του στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1949 κι έπειτα ακολούθησαν και άλλα μέλη της οικογένειάς του. Ωστόσο, το κομμουνιστικό καθεστώς στην Πολωνία, δεν επέτρεψε τη μετανάστευση της μοναδικής αδερφής του για σχεδόν μια δεκαετία.
Ήμασταν, φυσικά, επιζώντες μιας περιόδου κατά την οποία οποιοδήποτε άτομο με καλή φυσική κατάσταση ηλικίας 14 ετών και άνω έπρεπε να δουλεύει 10 ώρες την ημέρα, 6 ημέρες την εβδομάδα. Διαφορετικά, θα μας έστελναν στη Γερμανία, σε στρατόπεδα καταναγκαστικής εργασίας ή για να εργαστούμε στα εργοστάσια της πολεμικής μηχανής των Γερμανών. Μας έδιναν μικρές μερίδες φαγητού, όποτε συχνά οι περισσότεροι από εμάς πεινούσαν. Είχαμε αποδεκατιστεί από τις ασθένειες. Ο τύφος, ο τυφοειδής πυρετός ήταν συχνό φαινόμενο. Η μητέρα μου αρρώστησε με τυφοειδή πυρετό, αλλά επέζησε. Εμείς τα παιδιά δεν αρρωσταίναμε. Ε, μας τρομοκρατούσαν συνεχώς με συνεχείς ενέδρες, τις οποίες στα Πολωνικά τις ονομάζαμε «lapanki» [έφοδοι]. Περπατούσες στο δρόμο από το σπίτι σου στο σπίτι της θείας σου και, ξαφνικά, χωροφύλακες σου έκλειναν το δρόμο και από τις δύο μεριές. Και περικύκλωναν όλο τον κόσμο και τους ζητούσαν να τους δείξουν τα χαρτιά τους. «Δουλεύεις κάπου; Ποιος είσαι; Τι δουλειά κάνεις; Τι κάνεις εδώ τώρα;». Και όποιος φαινόταν ότι δεν εργαζόταν για κάποιο σημαντικό σκοπό, δηλαδή δεν υποστήριζε την πολεμική προσπάθεια των Γερμανών, τον χώριζαν από τους υπόλοιπους, τον έβαζαν σε ένα φορτηγό, τον μετέφεραν στον σιδηροδρομικό σταθμό και τον έβαζαν στο τρένο για τη Γερμανία. Δεν υπήρχε σχεδόν καμία οικογένεια που να μη βίωσε την τραγωδία του πολέμου.
We would like to thank Crown Family Philanthropies, Abe and Ida Cooper Foundation, the Claims Conference, EVZ, and BMF for supporting the ongoing work to create content and resources for the Holocaust Encyclopedia. View the list of donor acknowledgement.