Anne Frank (rövidített cikk)

Anne Frank - Fénykép

Anne Frank egyike volt annak a több mint egymillió zsidó gyermeknek, akik a holokausztban vesztették életüket. Rejtőzködése alatt naplót vezetett, melyben feljegyezte félelmeit, reményeit és élményeit. Miután családját letartóztatták, a bujtatásukat segítő egyik személy, Miep Gies megtalálta ezt az elrejtett naplót. A háború után számos nyelven kiadták és tananyaggá vált a világ több ezer általános és középiskolájában. Anne Frank éppen ezért a holokauszt során meggyilkolt gyermekek elveszett reményének szimbólumává vált. A kis Anne 1929. június 12-én a németországi Frankfurtban született, Otto és Edith Frank leányaként. Életének első 5 évében szüleivel és nővérével Margot-val Frankfurt külvárosában lakott. Miután azonban a nácik 1933-ban hatalomra jutottak, a család a hollandiai Amszterdamba menekült. 1940 májusában a németek elfoglalták Amszterdamot, majd 1942 júliusában a német hatóságok és a velük együttműködő hollandok megkezdték az ország zsidó lakosságának a lengyelországi haláltáborokba történő deportálását.

1942 júliusának első felében a lány és családja más zsidó családokkal együtt rejtekhelyre menekült, és két évig a Prinsengracht utca 263. szám alatti családi vállalkozás irodája mögött nyíló titkos emeleti szobákban éltek, melyekre Anne a „hátsó traktus” néven utalt naplójában. Ételekkel és ruhákkal a barátaik látták el őket, saját életük kockáztatása árán. 1944. augusztus 4-én azonban a Gestapo (a német állami titkosrendőrség) egy névtelen holland bejelentő telefonhívása nyomán felfedezte a rejtekhelyet és letartóztatta annak lakóit. Ugyanez év szeptemberében a hatóságok egy Auschwitzba tartó vonatra szállították fel a Frank családot és a velük együtt talált négy személyt. Fiatal korukra való tekintettel Anne-t és nővérét munkára jelölték ki, és október vége felé átszállították a bergen-belseni koncentrációs táborba, ahol 1945 márciusában – mindössze néhány héttel a tábor brit felszabadítása előtt – mindketten a tífuszjárvány áldozatává váltak. Anne édesanyja 1945. január elején halt meg Auschwitzban, csak édesapjuk, Otto élte túl a háborút.

Thank you for supporting our work

We would like to thank Crown Family Philanthropies and the Abe and Ida Cooper Foundation for supporting the ongoing work to create content and resources for the Holocaust Encyclopedia. View the list of all donors.