A náci táborok felszabadítása (rövidített cikk)

Ahogy a szövetséges csapatok a náci Németország elleni offenzívák sorozata révén egyre beljebb hatoltak Európába, egymás után érték el a több tízezernyi, éhségtől és betegségtől szenvedő foglyot őrző koncentrációs táborokat. Az ezekben lezajlott rémtettek teljes képe csak a felszabadítás után bontakozott ki a világ szemei előtt. Elsőként a szovjet erők bukkantak nagyobb méretű náci táborra a lengyelországi Lublin mellett fekvő Majdanek városkában, 1944 júliusában. A gyors szovjet előrenyomulás által meglepett németek azonban a tábor lerombolásával megpróbálták eltüntetni a tömeggyilkosságok bizonyítékait. Ugyanezen év nyarán jutottak el szintén a szovjet csapatok a belzeci, a sobibori és treblinkai haláltáborokhoz, és ők szabadították fel 1945 januárjában a legnagyobb koncentrációs és haláltábort, Auschwitzot is. A visszavonuló németek a komplexum legtöbb raktárát lerombolták, de a megmaradtakban a szovjetek megtalálták az áldozatok személyes holmijait. Ezek között volt például több százezer férfiöltöny, több mint 800 000 női öltözet és mintegy 7 tonna emberi haj.

A németországi Weimar közelében fekvő buchenwaldi koncentrációs tábort az amerikai csapatok érték el 1945. április 11-én, néhány nappal azután, hogy a nácik megkezdték a kiürítést. Több mint 20 000 foglyot találtak. Ezenkívül szintén ők szabadították fel Dora-Mittelbaut, Flossenbürget, Dachaut és Mauthausent. A brit katonai alakulatok Észak-Németországban többek között Neuengamme és Bergen-Belsen táborait szabadították fel, ahová 1945. április közepe táján érkeztek. Itt mintegy 60 000 foglyot találtak élve, többségüket a tífuszjárvány miatt kritikus állapotban. A szövetségesek leírhatatlan körülményekkel találkoztak a náci táborokban, ahol a temetetlen holttestek tömegei feküdtek egymásra halmozva. A túlélők egy része a kényszermunka, az élelemhiány, valamint az évek vagy hónapok óta tartó bántalmazás miatt csontvázakra hasonlított. Sokan olyan gyengék voltak, hogy mozogni is alig tudtak. Folyamatos veszélyt jelentettek a betegségek, és sok tábort fel kellett perzselni, hogy megállítsák a járványok terjedését. Mindezek után a táborok túlélőinek még hosszú és nehéz utat kellett megtenniük a felépülésig.

Thank you for supporting our work

We would like to thank Crown Family Philanthropies and the Abe and Ida Cooper Foundation for supporting the ongoing work to create content and resources for the Holocaust Encyclopedia. View the list of all donors.