A berlini Reich sportpálya központi elemét képező olimpiai stadion látképe.

Nem sokkal azután, hogy Hitler 1933-ban hatalomra került Németországban, az Egyesült Államokban és más nyugati demokráciákban élő megfigyelők megkérdőjelezték a náci rezsim által rendezett olimpiai játékok támogatásának erkölcsösségét.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság 1933 júniusában ígéretet kapott a Német Olimpiai Bizottságtól, hogy Németország be fogja tartani az olimpiai chartát. A charta a diszkrimináció összes formáját tiltotta a sportban. Miután megszűntek a színes bőrű sportolók náci Németországbeli biztonságával kapcsolatos aggodalmak, a legtöbb afroamerikai újság ellenezte az 1936-os olimpiai játékok bojkottját.

A Philadelphia Tribune és a Chicago Defender újságírói például úgy vélték, hogy a fekete sportolók győzelmei aláásnák a rasszizmust és a náci faji nézetek által hangsúlyozott „árja” felsőbbrendűséget. Abban is reménykedtek, hogy a győzelmek felélesztik a fekete büszkeséget Amerikában. A Chicago Defender 1935. december 14-én arról számolt be, hogy három afroamerikai atléta, Eulace Peacock, Jesse Owens és Ralph Metcalfe támogatja a részvételt az olimpián, mivel úgy érzik, hogy a győzelmükkel megcáfolhatnák a náci fajelméleteket.

SPORTOLÓK

1936-ban számos színes bőrű sportoló pályázott jó eséllyel az olimpiai részvételre, és végül 18 afroamerikai – 16 férfi és 2 nő – utazott Berlinbe. Ez az 1932-es Los Angeles-i játékokon részt vevők számának háromszorosa volt.

Az 1936-os nyári olimpiai játékok megnyitója

Afroamerikai olimpiai érmesek

David Albritton
magasugrás, ezüst

Cornelius Johnson
magasugrás, arany

James LuValle
400 méteres síkfutás, bronz

Ralph Metcalfe
4x100 méteres váltó, arany
100 méteres síkfutás, ezüst

Jesse Owens
100 méteres síkfutás, arany
200 méteres síkfutás, arany
távolugrás, arany
4x100 méteres váltó, arany

Frederick Pollard, Jr.
110 méteres gátfutás, bronz

Matthew Robinson
200 méteres síkfutás, ezüst

Archibald Williams
400 méteres síkfutás, arany

Jack Wilson
harmatsúlyú ökölvívás, ezüst

John Woodruff
800 méteres síkfutás, arany

DISZKRIMINÁCIÓ

Az Egyesült Államok futója, Jesse Owens megkezdi a 200 méteres versenyt, amelyen 20,7 másodperccel új olimpiai rekordot állított fel.

Ezeknek a színes bőrű sportolóknak az olimpia különleges lehetőséget jelentett. Az 1930-as évek Amerikájában a feketéknek az élet legtöbb területén diszkriminációval kellett szembesülniük. Az úgynevezett Jim Crow-törvények, amelyet a fehérek a feketék jogfosztása és szegregálása érdekében alkottak meg, eltiltották az afroamerikaiakat számos munkától, illetve megtiltották számukra a belépést többek között olyan nyilvános helyekre, mint például az éttermek, a szállodák. Különösen délen a feketék a rasszista indíttatású erőszaktól való félelemben éltek. Az Egyesült Államok fegyveres erői még a II. világháború idején is szegregáltak voltak.

SPORT

A sport területén a feketék lehetőségei egyetemi és professzionális szinten is korlátozottak voltak. A színes bőrű újságírók felrótták az olimpia bojkottját támogatóknak, hogy rengeteget beszélnek a sportolók elleni külföldi diszkriminációról, de nem foglalkoznak a sportolók hazai hátrányos megkülönböztetésével. Rámutattak, hogy az összes fekete olimpikon északi egyetemekről érkezik, amelyekre főként fehér tanulók járnak. Kiemelték, hogy ez bizonyítja az edzőfelszerelések és -létesítmények rosszabb minőségét a hagyományosan fekete egyetemeken, ahol a legtöbb afroamerikai diák tanult az 1930-as években.

FOLYTATODÓ DISZKRIMINÁCIÓ

Az 1936-os berlini olimpián részt vevő afroamerikai sportolók 14 érmet nyertek. A fekete sportolók Egyesült Államokba való visszatérése után folytatódó társadalmi és gazdasági diszkrimináció kihangsúlyozta a rasszista Németországban aratott győzelmük iróniáját.