Harmadik birodalom (rövidített cikk)

A nácik hatalomra kerülése véget vetett a Németország által az I. világháború után létrehozott parlamentáris demokráciának, az úgynevezett Weimari Köztársaságnak. Adolf Hitler 1933. január 30-i kancellári kinevezése után a Harmadik Birodalom néven is ismert náci állam hamarosan olyan rendszerré vált, amelyben a németek nem élvezhették az alapvető jogokat. A kultúra, a gazdaság, az oktatás és a jog területe egyaránt náci ellenőrzés alá került, és a rezsim céljait és ideáljait átfogó propagandagépezet terjesztette.

A német törvényhozásban és a külpolitikában egyaránt Hitleré volt az utolsó szó. Az utóbbi területet az a faji alapú elképzelés vezérelte, hogy a németek biológiai alapon arra hivatottak, hogy katonai erővel terjeszkedjenek kelet felé. Ennek az ideológiai háborúnak a keretében tervelték ki és valósították meg a holokausztot, azaz a zsidóság tömeges meggyilkolását, akiket elsődleges „faji” ellenségüknek tartottak. Bár a rendszer elleni nyílt kritikákat elhallgattatták, tény, hogy Hitler kormánya a legtöbb német szemében népszerű volt. A szövetséges erők 1945. május 8-án győzték le és kényszerítették kapitulációra a náci Németországot.

Thank you for supporting our work

We would like to thank Crown Family Philanthropies and the Abe and Ida Cooper Foundation for supporting the ongoing work to create content and resources for the Holocaust Encyclopedia. View the list of all donors.