A wannseei konferencia és a „végső megoldás” (rövidített cikk)

1942. január 20-án a náci párt és a német kormány 15 magas rangú tisztviselője gyűlt össze a Berlin melletti Wannsee egyik villájában, hogy megbeszéljék „a zsidókérdés végső megoldása”-ként emlegetett terv megvalósítását. A „végső megoldás” az európai zsidók szisztematikus, előre eltervezett, tömeges fizikai megsemmisítésének kódolt elnevezése volt. Ezt a tervet Adolf Hitler még valamikor 1941 folyamán hagyta jóvá. Reinhard Heydrich SS-tábornok azért hívta össze a wannseei konferenciát, hogy (1) tájékoztassa a résztvevőket a „végső megoldás”-ról, és megszerezze támogatásukat annak kivitelezéséhez, valamint hogy (2) elmondja: Hitler maga bízta meg őt és a Birodalmi Biztonsági Főhivatalt a művelet irányításával. Az asztalnál ülők nem azt latolgatták, hogy végrehajtsák-e a tervet, hanem arról tanácskoztak, hogyan kivitelezzék.

A végső megoldás: áttekintés - Fénykép

Mire a konferencia megkezdődött, a legtöbb résztvevő már tisztában volt azzal, hogy a náci rezsim a zsidó és más civil lakosság tömeges mészárlásába kezdett a Szovjetunió és Szerbia németek által megszállt területein. A tisztek közül senki nem emelte fel a szavát a Heydrich által bejelentett végső megoldás politikája ellen. Távol maradtak a konferenciáról a német fegyveres erők és a Birodalmi Vasút képviselői. Az SS és a rendőrség azonban már korábban, 1941 tavaszán, a szovjet területek megszállása előtt megállapodott a hadsereg főparancsnokságával a polgári lakosság - köztük a szovjet zsidók – meggyilkolásáról. A vasúttársaságot pedig Hitler 1941 szeptemberének végén felhatalmazta, hogy a német, osztrák és cseh zsidókat átszállítsák az elfoglalt lengyel és szovjet területekre, ahol a német hatóságok majd túlnyomó többségüket kivégzik.

Heydrich tájékoztatása alapján a „végső megoldás” mintegy 11 millió zsidót érintett volna Európában. Ez a szám nemcsak a tengelyhatalmak által ellenőrzött területeken élőket foglalta magában, hanem az Egyesült Királyság és a semleges nemzetek (Svájc, Írország, Svédország, Spanyolország, Portugália és az európai török területek) zsidó lakosságát is. A finomkodó megfogalmazások ellenére, amelyek a találkozó jegyzőkönyveiben megjelentek, a wannseei konferencia célja egyértelmű volt a résztvevők számára: az európai zsidóság teljes megsemmisítésére irányuló politika koordinálását kellett végrehajtaniuk.

Thank you for supporting our work

We would like to thank Crown Family Philanthropies and the Abe and Ida Cooper Foundation for supporting the ongoing work to create content and resources for the Holocaust Encyclopedia. View the list of all donors.