Történelmi filmfelvétel

Egy szövetséges hadifogoly a munkájáról beszél

A legtöbb szövetséges hadifogollyal a koncentrációs táborok többi lakójához képest jól bántak. Az egykori holland hadifogoly, Boullard százados beszámolójából azonban kiderül, hogy itt a dachaui koncentrációs táborban voltak, akiket durván megvertek, és mostoha körülmények között dolgoztattak.

szöveg

Azt… azt mondták, a bíróság azt mondta, hogy politikai fogolyként fognak bánni velünk, de aztán betörők és tolvajok közé zártak bennünket a táborban, német betörők és tolvajok közé, és ők voltak kápók, a munkavezetőink. És kezdetben ütöttek bennünket, a fejünket, és később pedig nagyon kellett vigyáznunk, hogy nehogy berakjanak a büntetőszázadba. Én bekerültem aztán a büntetőszázadba. És... a... a dombra, a hegyre kellett cipelnem a… egy nagyon nehéz dobozt… minden nap, hat héten keresztül, aztán pedig hatalmas köveket kellett görgetnem végig az egész úton. Csak egy fiatal barátom segítségével sikerült életben maradnom.


  • National Archives - Film

Thank you for supporting our work

We would like to thank The Crown and Goodman Family and the Abe and Ida Cooper Foundation for supporting the ongoing work to create content and resources for the Holocaust Encyclopedia. View the list of all donors.