Almanya'nın Mart 1944'te Macaristan'ı işgal etmesinin ardından, Bart kendi memleketinde kurulan gettoda yaşamaya zorlandı. 1944 Mayıs'tan Temmuz'a kadar, Almanlar Yahudileri işgal edilmiş Polonya'daki Auschwitz imha kampına sürgüne gönderdi. Bart Auschwitz'e sığır vagonunda götürüldü. Auschwitz'de kömür madeninde sondaj ve kazı işlerinde zorunlu çalıştırıldı. Sovyet birlikleri Ocak 1945'te Auschwitz kampına doğru ilerlerken, Almanlar esirlerin çoğunu kampın dışına yapılacak ölüm yürüyüşüne çıkmaya zorladı. Revirdeki birçok esirle birlikte Bart da, kampın dağıtılması sırasında kampta bulunan az sayıda esirden biriydi. Ocak 1945'te diğer pek çok esir ölüm yürüyüşüne zorlanırken, kampta saklanarak sağ kalmayı başardı.
Sağ kalmam gerçekten mucizeydi. Her barakada ön tarafta küçük bir kabin vardı. Blockaelteste'den ayırıyordu sizi. Blockaelste barakanın başındaydı. Bu kabinlerin hepsinde ekmek kutuları vardı. Ekmek getiriliyordu. Yani ağzı kilitli bir kutunun içinde getiriliyordu. Kimse açmasın diye. O kapı, kutunun menteşesi zaten bozulmuştu. Ben de baş aşağı yatmış kutuda saklanıyordum. İşte Blockaelsteste geliyor, kutuyu tekmeliyor, ama beni bulamıyor. Çok zayıftım çünkü. Olanı bileni görebiliyordum. Geldiğinden emindim. Bu sayede sağ kalmayı başardım. Bir saat sonra, Almanlar gittiğinde onlardan en ufak bir iz kalmamıştı. Barakalara dönmek istedim. Ancak ölüm yürüyüşüne çıkarılmayan Polonyalılar, Ukraynalılar beni içeri almadı. Geçen hafta krematoryumu kullanmadıkları için oluşan ceset yığının yanında saklanıyordum. Cesetler dağ gibi yükseliyordu. Almanların geri gelmesinden korktuğum için cesetlerin arasına sızdım. Gece gündüz cesetlerleydim. Kampta tur atıyordum. Bu sayede sağ kaldım. Dağıtılan ilk kamplardan biri olan Birkenau'da 27 Ocak'ta serbest bırakıldım. Sağ kalmak için bu şekilde davranmak tek şansımdı.
We would like to thank Crown Family Philanthropies, Abe and Ida Cooper Foundation, the Claims Conference, EVZ, and BMF for supporting the ongoing work to create content and resources for the Holocaust Encyclopedia. View the list of donor acknowledgement.