Joseph Muscha Müller

Joseph Muscha Müller

Született: 1932

Bitterfeld, Németország

Joseph a németországi Bitterfeldben született cigány szülők gyermekeként. Élete első másfél évét ismeretlen okokból egy árvaházban töltötte. Joseph születésének idején mintegy 26 000 szinti és roma cigány élt Németországban. Bár a legtöbbjük német állampolgár volt, a többi német gyakran diszkriminálta és zaklatta őket.

1933–39: Másfél éves korában Joseph nevelőszülőkhöz került Halle városában, Bitterfeldtől 32 kilométerre. Ugyanebben az évben a náci párt hatalomra került. Joseph az iskolában gyakorta volt céltáblája az osztályban mindenféle csínytevésnek, és sokszor verték meg, mert „rosszul viselkedett”. Emellett gyakran csúfolták „fattyúnak” és „mulattnak” a Hitlerjugend mozgalomhoz tartozó osztálytársai.

1940–44: Amikor Joseph 12 éves volt, két idegen jött érte, akik elvitték az osztályból, mondván, hogy „vakbélgyulladása” van, és azonnal meg kell műteni. Joseph ellenkezett, de megverték, és erőszakkal műtétnek vetették alá, ahol sterilizálták – ez az eljárás a náci törvények értelmében jogszerű lehetőség volt az „aszociális” személyek kényszerű sterilizálására, amely csoportba a cigányok is beletartoztak. A felépülése után Josephet deportálni akarták a bergen-belseni koncentrációs táborba, nevelőapjának azonban sikerült kicsempésznie a kórházból, és elbújtatnia.

Joseph ezt követően öt hónapig egy kerti fészerben bujkált, így élte túl a háborút.

Thank you for supporting our work

We would like to thank Crown Family Philanthropies and the Abe and Ida Cooper Foundation for supporting the ongoing work to create content and resources for the Holocaust Encyclopedia. View the list of all donors.