Történelmi filmfelvétel

Az Egyesült Államok belépése a II. világháborúba

Részlet Franklin D. Roosevelt beszédéből, amelyben felkéri az Egyesült Államok kongresszusát, hogy üzenjen hadat Japánnak az előző napon Pearl Harborra mért meglepetésszerű támadás miatt.

szöveg

A tegnapi nap, 1941. december 7. a gyalázat napja, amelyen a Japán Birodalom tengerészeti és légiereje váratlanul és szándékosan megtámadta az Amerikai Egyesült Államokat. Az Egyesült Államok békében állt ezzel a nemzettel, és Japán kérésére tárgyalásokat folytatott a kormánnyal és a császárral a csendes-óceáni térség békéjének megőrzése érdekében. És valóban, egy órával az után, hogy a japán légierő századai megkezdték az amerikai Oahu szigetének bombázását, az Egyesült Államok japán nagykövete és kollégája még átadtak külügyminiszterünknek egy hivatalos választ Amerika egyik nemrégiben küldött üzenetére. Japán ezért meglepetésszerű támadást indított a csendes-óceáni területeken. A tegnapi és a mai nap eseményei önmagukért beszélnek. Az Egyesült Államok népe már véleményt alkotott, és megértette, mit jelent ez nemzetünk életére és biztonságára nézve. Fegyveres erőinkbe vetett hittel és népünk korlátlan elkötelezettségével elkerülhetetlen győzelmet fogunk aratni, Isten minket úgy segéljen [taps]. Kérem a kongresszust annak bejelentésére, hogy a japánok 1941. december 7-én, vasárnap indított indokolatlan és aljas támadása óta hadiállapot áll fenn az Egyesült Államok és a Japán Birodalom között.


Bejelölések


  • National Archives - Film

Az oldal megtekinthető a következő nyelveken

Thank you for supporting our work

We would like to thank The Crown and Goodman Family and the Abe and Ida Cooper Foundation for supporting the ongoing work to create content and resources for the Holocaust Encyclopedia. View the list of all donors.