Προσωπική ιστορία

Ο Abraham Bomba περιγράφει τις επιχειρήσεις δηλητηρίασης με αέρια στο στρατόπεδο Τρεμπλίνκα

Ο Abraham μεγάλωσε στην πόλη Czestochowa της Πολωνίας και έγινε κουρέας. Ο Abraham και η οικογένειά του  μεταφέρθηκαν από το γκέτο της Czestochowa στο στρατόπεδο εξόντωσης Τρεμπλίνκα το 1942. Στο στρατόπεδο της Τρεμπλίνκα, ο Abraham επιλέχθηκε για καταναγκαστική εργασία. Ήταν αναγκασμένος να κόβει τα μαλλιά των γυναικών προτού δηλητηριαστούν με αέρια και να ταξινομεί τα ρούχα από τις μεταφορές που έφθαναν. Ο Abraham δραπέτευσε από το στρατόπεδο το 1943 και επέστρεψε στην Czestochowa. Εργάστηκε σε στρατόπεδο καταναγκαστικής εργασίας από τον Ιούνιο του 1943 μέχρι την απελευθέρωση από τα σοβιετικά στρατεύματα το 1945.

Καταγραφή

Από την πύλη περνούσαν άνθρωποι. Τώρα πλέον ξέραμε τι ήταν η πύλη. Ήταν ο δρόμος για τον θάλαμο αερίων και ποτέ δεν είδαμε κανέναν τους ξανά. Ήταν η πρώτη φορά που μπαίναμε. Μετά από αυτό, εμείς, ο κόσμος, περίπου 16 ή 18 άτομα ... τα περισσότερα άτομα ήταν από τους ... εργαζόμενους, εργάζονταν ήδη πριν, στον  θάλαμο αερίων, είχαμε λάβει εντολή να καθαρίσουμε τον χώρο. Να καθαρίσουμε τον χώρο - δεν είναι κάτι που απλά κάθεσαι και καθαρίζεις. Ήταν φρικτό. Όμως σε πέντε, το πολύ δέκα λεπτά αυτός ο χώρος έπρεπε να μοιάζει πεντακάθαρος. Και φαινόταν πεντακάθαρος. Σα να μην είχε μπει ποτέ κανείς στον χώρο, έτσι ώστε όταν μπει η επόμενη μεταφορά, να μην δουν τι συμβαίνει. Καθαρίζαμε απ’ έξω. Θα σου πω τι σημαίνει καθαρίζαμε: παίρναμε όλα τα ρούχα και τα πηγαίναμε εκεί όπου έπρεπε αυτά να είναι. Μετά, όχι μόνο τα ρούχα, όλα τα έγγραφα, όλα τα λεφτά, όλα τα πράγματα ... ο,τιδήποτε είχε κανείς μαζί του. Και είχαν πολλά πράγματα μαζί τους. Είχαν μαζί τους κατσαρόλες και τηγάνια. Άλλα πράγματα που είχαν μαζί τους. Τα καθαρίζαμε όλα αυτά.


Ετικέτες


  • US Holocaust Memorial Museum Collection
Προβολή αρχειακού υλικού

Αυτή η σελίδα είναι επίσης διαθέσιμη σε

Thank you for supporting our work

We would like to thank The Crown and Goodman Family and the Abe and Ida Cooper Foundation for supporting the ongoing work to create content and resources for the Holocaust Encyclopedia. View the list of all donors.