Személyes történet

Abraham Bomba

Abraham a lengyelországi Czestochowa városában nevelkedett, és borbélyként dolgozott. 1942-ben őt és családját a czestochowai gettóból a treblinkai haláltáborba deportálták. Abrahamot a táborban kényszermunkára küldték. Arra kényszerítették, hogy levágja az elgázosítás előtt álló nők haját és kiválogassa a ruháikat. 1943-ban Abraham megszökött a táborból, és visszatért Czestochowa városába. 1943 júniusától az 1945-ös szovjet felszabadításig egy munkatáborban dolgozott.

szöveg

Az emberek bejöttek a kapun. Ekkorra már tudtuk, hogy ez a gázkamra bejárata volt, és hogy sosem fogjuk viszontlátni őket. Ez volt az első alkalom, hogy bejöttünk ide. Azután, nagyjából 18-an vagy 16-an voltunk… Még több ember jött… munkások, akik korábban már dolgoztak a gázkamrában, és parancsot kaptunk, hogy takarítsunk ki. Takarítsunk ki – de ez nem egy olyan hely volt, amit csak úgy ki lehet takarítani. Borzalmas volt. De 5–10 percen belül makulátlannak kellett lennie, és az is lett. Teljesen érintetlennek tűnt, hogy amikor megérkezik az áldozatok következő szállítmánya, ne lássák, hogy mi történik. Mi kint takarítottunk. Ez azt jelentette, hogy elvittük az összes ruhát oda, ahol gyűjtötték őket. De nemcsak a ruhákat, hanem a papírokat, pénzt és minden mást, ami az áldozatoknál volt. Nagyon sok minden volt náluk. Edények, serpenyők és még sok más. Mindezt el kellett tüntetnünk.


Bejelölések


  • US Holocaust Memorial Museum Collection
Gyűjteményi infomációk megtekintése

Az oldal megtekinthető a következő nyelveken

Thank you for supporting our work

We would like to thank The Crown and Goodman Family and the Abe and Ida Cooper Foundation for supporting the ongoing work to create content and resources for the Holocaust Encyclopedia. View the list of all donors.