Προσωπική ιστορία

Ο Abraham Bomba περιγράφει τους θαλάμους αερίων της Τρεμπλίνκα

Ο Abraham μεγάλωσε στην πόλη Czestochowa της Πολωνίας και έγινε κουρέας. Ο Abraham και  η οικογένειά του μεταφέρθηκαν από το γκέτο της Czestochowa στο στρατόπεδο εξόντωσης Τρεμπλίνκα το 1942. Στο στρατόπεδο της Τρεμπλίνκα, ο Abraham επιλέχθηκε για καταναγκαστική εργασία. Ήταν αναγκασμένος να κόβει τα μαλλιά των γυναικών προτού δηλητηριαστούν με αέρια και να ταξινομεί τα ρούχα από τις μεταφορές που έφθαναν. Ο Abraham δραπέτευσε από το στρατόπεδο το 1943 και επέστρεψε στην Czestochowa. Εργάστηκε σε στρατόπεδο καταναγκαστικής εργασίας από τον Ιούνιο του 1943 μέχρι την απελευθέρωση από τα σοβιετικά στρατεύματα το 1945.

Καταγραφή

Και τώρα θέλω να σας πω, θέλω να σας πω για αυτό το πράγμα ... τον θάλαμο αερίων. Ήταν... με ρωτούν ήδη σχετικά με αυτό το πράγμα. Πώς ήταν ο θάλαμος αερίων. Πολύ απλός. Ήταν όλος από τσιμέντο. Δεν υπήρχε παράθυρο. Δεν υπήρχε τίποτα μέσα. Εκεί, στο ταβάνι, υπήρχαν καλώδια, και φαινόταν λες και... ξέρετε, λες και πρόκειται να βγει νερό από αυτό. Είχε δύο πόρτες. Ατσάλινες. Και από τις δύο πλευρές. Οι άνθρωποι έμπαιναν στο θάλαμο αερίων από τη μία πλευρά. Όπως και εγώ, ήμουν μέσα στο θάλαμο, έκανα τη δουλειά μου ως κουρέας. Όταν ήταν γεμάτος ο θάλαμος αερίων - το μέγεθος του ήταν ...θα έλεγα 6 επί 6, ή 5 επί 6 μέτρα, δεν μετρούσα εκείνη την εποχή, έριχνα μόνο μια ματιά όπως θα έλεγα κοίταζα το δωμάτιο αυτό γύρω γύρω, δεν θα μπορούσα να πω πόσο μεγάλο είναι ακριβώς. Και έσπρωχναν μέσα όσο περισσότερους μπορούσαν. Δεν επιτρεπόταν οι άνθρωποι να στέκονται όρθιοι με τα χέρια κάτω επειδή δεν υπήρχε αρκετός χώρος. Όταν όμως οι άνθρωποι σήκωναν το χέρι τους έτσι, υπήρχε περισσότερος χώρος μεταξύ τους. Και το χειρότερο απ´ όλα, έριχναν μέσα παιδιά, 2, 3, 4 ετών παιδιά, από πάνω τους. Και εμείς βγαίναμε έξω. Η όλη διαδικασία διαρκούσε, θα έλεγα, από πέντε μέχρι επτά λεπτά. Η πόρτα άνοιγε, όχι από την πλευρά που έμπαιναν αλλά από την άλλη πλευρά, και από την άλλη πλευρά ήταν η ... η ομάδα ... τα άτομα που εργάζονταν στο Τρεμπλίνκα ΙΙ, που δουλειά τους ήταν μόνο οι νεκροί. Έπαιρναν τα πτώματα. Μερικά από αυτά νεκρά και μερικά από αυτά ακόμη ζωντανά. Τα έσερναν στα χαντάκια, και εκεί τα κάλυπταν με χώμα. Μεγάλα χαντάκια, και τα κάλυπταν. Αυτή ήταν η αρχή του Τρεμπλίνκα.


Ετικέτες


  • US Holocaust Memorial Museum Collection
Προβολή αρχειακού υλικού

Αυτή η σελίδα είναι επίσης διαθέσιμη σε

Thank you for supporting our work

We would like to thank Crown Family Philanthropies and the Abe and Ida Cooper Foundation for supporting the ongoing work to create content and resources for the Holocaust Encyclopedia. View the list of all donors.