Személyes történet

Abraham Bomba

Abraham a lengyelországi Czestochowa városában nevelkedett, és borbélyként dolgozott. 1942-ben őt és családját a czestochowai gettóból a treblinkai haláltáborba deportálták. Abrahamot a táborban kényszermunkára küldték. Arra kényszerítették, hogy levágja az elgázosítás előtt álló nők haját és kiválogassa a ruháikat. 1943-ban Abraham megszökött a táborból, és visszatért Czestochowa városába. 1943 júniusától az 1945-ös szovjet felszabadításig egy munkatáborban dolgozott.

szöveg

És most mesélni szeretnék, mesélni szeretnék arról a dologról... a gázkamráról. Már kérdeztek róla. Hogy hogy nézett ki a gázkamra. Nagyon egyszerűen. Az egész betonból volt, ablakok nélkül. Semmi sem volt benne. A vezetékeken kívül, amik felül voltak, és úgy néztek ki, mintha víz jönne belőlük. Két ajtaja volt. Acélajtók. Egy az egyik oldalon, a másik a másikon. Az emberek az egyik oldalon mentek be a gázkamrába. Én is voltam ott, amikor borbélyként dolgoztam. Körülbelül 18 x 18 vagy 18 x 17 méteres lehetett, nem mértem meg pontosan, csak úgy ránézésre mondom. Annyi embert zsúfoltak be, amennyit csak tudtak. Fel kellett emelniük a kezüket, hogy hely legyen, nem volt szabad leengedett kézzel állniuk. Amikor megtelt a kamra, 2, 3, 4 éves gyerekeket is bedobáltak a tömeg tetejére. Mi ezután kijöttünk. Az egész nagyjából 5-7 percig tartott. Az ajtó kinyílt, de nem azon az oldalon, ahol bementek, hanem a másikon, és a másik oldalon bejött a… a csoport… a 2. számú treblinkai táborban dolgozó emberek, akik a halottakkal kapcsolatos munkákat végezték. Kivitték az holttesteket. A többségük meghalt, de néhányan még életben voltak. Az árkokhoz húzták, és ott betemették őket. Nagy árkokhoz, és betemették őket. Ez volt Treblinka kezdete.


Bejelölések


  • US Holocaust Memorial Museum Collection
Gyűjteményi infomációk megtekintése

Az oldal megtekinthető a következő nyelveken

Thank you for supporting our work

We would like to thank The Crown and Goodman Family and the Abe and Ida Cooper Foundation for supporting the ongoing work to create content and resources for the Holocaust Encyclopedia. View the list of all donors.